Nu mai scapă! “Sporul de obezitate” a rămas ștampilat pe primarul Emil Boc
“Sporul de obezitate”, cum a fost el numit, în fapt sporul pentru condiții periculoase de muncă de 15%, pe care îl primesc toți angajații din Primărie, s-a lipit ca un scai de Emil Boc. Primarul e ca ștampilat, nu mai scapă de el.
Asta după ce a și recunoscut că, practic, eludează legea. Sporul este pentru condiții grele de muncă, iar primarul spune că îl acordă “pentru că angajații din Primărie gestionează proiecte de cinci miliarde de euro”. Adică nu e de periculozitate, e de performanță. Că toți fac performanță la fel. :))
Cum s-a ajuns din nou la discuția despre sporul acesta penibil. Totul a început de la bursele elevilor, în ședința de Consiliu local de vineri. USR a cerut mărirea lor, întrucât inflația e mare. “Galopantă”, obișnuiesc să spună economiștii. Consilierul Alexandra Oană a explicat că există resurse bugetare și a indicat ce economii a făcut Primăria doar pe zona de educație. De exemplu, erau bugetate salarii pentru educatorii din creșe, dar cea mai mare parte din acești bani sunt acum plătiți de Ministerul Educației. Tot ministerul suportă și o felie din burse. Noul consilier local Călin Groza a și calculat că Primăria are un excedent bugetar de 4 milioane de lei, pe 2022, numai în ceea ce privește educația.
Propunerea USR viza creșterea burselor cu sume cuprinse între 30 și 75 de lei.
“În contextul inflației de 15% și a creșterii prețurilor, noi nu vrem să majorăm bursele, ci doar să le menține la nivelul de anul trecut. Vrem să ne asigurăm că elevii beneficiază de același nivel de sprijin ca până acum”, a spus Alexandra Oană.
1,5
milioane de lei ar fi efortul bugetar pentru creșterea burselor elevilor clujeni, pe ce a mai rămas din 2022, calculat de USR; pentru anul viitor, suma ar fi de 3,9 milioane de lei.
Primarul Emil Boc a spus că nu se poate acum, poate la anul. Că valoarea burselor de la Cluj este mai mare decât în restul țării și că Primăria are multe lucrări, context în care trebuie să suporte diferențele de costuri provocate de inflație. Mai mult, oferă 1,6 milioane de lei pentru programul “O masă caldă” în două școli, unde învață mulți dintre copiii din categorii marginalizate. Drept urmare, le-a replicat opozanților că nu văd “puzzle-ul mare”.
Doar că USR-iștii erau pregătiți cu replica și au contraatacat urgent. Cu o privire aruncată pe un puzzle mai mare. “Nu am vrut să aduc în discuție acest lucru, dar nu pot să nu remarc dublul standard cu care sunt tratați cetățenii. Nu am avut această discuție despre impactul bugetar și despre greutăți când am aprobat sporurile pentru condițiile de muncă. În acel caz, impactul bugetar era chiar mai mare, de 7,5 milioane de lei. Este o sumă mai mare decât cea pe care o vom cheltui anul viitor pentru bursele școlare”, a spus apăsat Alexandra Oană.
Primarul a venit din nou cu explicații paralele cu legea. “Este o temă nemeritată de funcționarii publici, pentru munca pe care o fac. Acești oameni gestionează proiecte de cinci miliarde de euro în Cluj-Napoca”, s-a scuzat Emil Boc. Unde e partea vătămătoare, unde e pericolul? Așa cum Media9 a mai scris, acordarea sporului de 15% pentru condiții vătămătoare se face în baza unui raport “din burtă” al Direcției de sănătate publică, iar angajații primăriei sunt vătămați pentru că vorbesc la telefon și scriu la calculator.
Raport fake, salarii fake. De ce spun că Primăria își bate joc de noi