SONDAJ. Calitatea vieții la Cluj, trasă în jos de prețurile apartamentelor

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     1586 Vizualizări.  

Dacă prețurile terenurilor și locuințelor ar fi mai reduse, clujenii ar simți că au o viață mai bună. Asta este concluzia unui sondaj inițiat de Banca Mondială, în proiectul mai larg al planului de amenajare a teritoriului județului. Sondajul a fost realizat în luna decembrie 2019, pe un eșantion reprezentativ de peste 1.000 de cetățeni ai Clujului.

Cercetarea a scos la iveală că locuitorii județului consideră că prețurile ridicate ale locuințelor și terenurilor sunt cea mai mare barieră în calea creșterii calității vieții în județ. Clujul concurează cu capitala la prețul metrului pătrat construit, la cel al terenurilor și al chiriilor. În trimestrul al patrulea din 2019, locuințele (apartamente și case) au fost cu 7% mai scumpe decât în urmă cu un an, potrivit imobiliare.ro.

Pe locul secund, în ceea ce privește nemulțumirile, se află problemele legate de mobilitate, mai exact calitatea infrastructurii de transport. Lipsa drumurilor alternative, a centurilor, face ca traficul să aibă valori ridicate la intrările în municipiu, iar în județ mai sunt multe drumuri nemodernizate.

Pe locul al treilea faptul că salariile, deși sunt cele mai ridicate din țară, după București, nu se ridică la nivelul așteptărilor angajaților. Salariul mediu nominal net a crescut cu 14,6% în ultimul an, de la 2.720 lei (octombrie 2018) la 3.116 lei (octombrie 2019).

În schimb, respondenții se declară mulțumiți de serviciile de telecomunicații (telefonie, internet), de volumul investițiilor publice realizate până în prezent de administrațiile locale și de calitatea și diversitatea vieții culturale din județ.

Banca Mondială va realiza și strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca pentru perioada 2021-2030, a decis Consiliul Local în ședința sa de vineri.

About