Șerban Țigănaș crede că metroul Clujului nu se va face niciodată. „Cea mai sinistră soluție ar fi să se întâmple ceva, dar nu suficient”

Șerban Țigănaș, decanul Facultății de arhitectură și urbanism, a vorbit, în cea mai recentă emisiune Urbea9, produsă de Media9, despre metroul de la Cluj. Care a crescut ca preț cu peste 35% față de proiectul inițial. Și asta din cauza majorării prețurilor la nivel mondial și a inflației. Data-limită pentru depunerea ofertelor este vineri, 28 octombrie.
Citește și acest articol care îți spune de ce au crescut prețurile la metrou: Ședință extraordinară, la Cluj. Costurile pentru metrou au urcat în tavan
„Recalcularea costurilor este perfect justificată, am mai spus asta. A intervenit războiul (din Ucraina – n.r.) și au crescut prețurile în energie și în construcții. E un nou moment al adevărului și abia aștept să văd ce se întâmplă”, a subliniat Șerban Țigănaș.
Arhitectul clujean se teme însă de un eventual interes scăzut față de atribuirea contractului:
„Este foarte posibil să n-avem oferte, ori să n-avem oferte consistente. Este o aventură pentru Cluj. Personal, eu nu știu ce să sper. Aș spera ca lucrurile să fie bine făcute de ofertanți, că lucrurile sunt posibile, pentru că, altfel, o mare dezamăgire ne-ar cuprinde pe toți”.
Citește și:
La finalul intervenției, decanul Facultății de Arhitectură și urbanism a mai fost întrebat dacă crede că proiectul metroului de la Cluj va fi realizat vreodată. Răspunsul său a fost scurt și imediat: „Niciodată!”.
DECLARAȚIE
„Cea mai sinistră soluție ar fi să se întâmple ceva, dar nu suficient; să fie doar un segment, să fie doar o parte din proiect. Proiectul în sine nu rezolvă toate problemele de mobilitate ale Clujului, doar le ajută într-o oarecare măsură pe o anumită axă”.
Șerban Țigănaș, decanul Facultății de arhitectură și urbanism
Emisiunea s-a filmat pe Cetățuie, lângă celebra cruce.
În urmă cu o săptămână, SEAP a anunțat companiile interesate de reluarea licitației pentru metroul de la Cluj. Data limită anunțată după suspendare, 28 octombrie, a rămas valabilă. Practic, ofertanții mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a redacta și depune ofertele.