Se pune în dezbatere circulația taximetrelor pe banda bus. Veștile nu sunt prea bune

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     568 Vizualizări.  

Primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat că analiza studiului privind circulația taxi-urilor pe benzile dedicate autobuzelor s-a încheiat, că astăzi se strâng concluziile și se finalizează regulamentul care va fi publicat, în consultare publică, pe website-ul Primăriei, la începutul săptămânii viitoare. Informațiile noastre sunt că veștile nu vor fi prea bune pentru taximetriști: pe majoritatea benzilor dedicate nu vor avea acces.

“A trebuit să ținem cont de transportul în comun, de transportul alternativ și de transportul județean. Se redactează un proiect de hotărâre de Consiliu Local, ce urmează să fie pus în dezbatere publică”, spune un membru din Comisia de Circulație.

Taximetriștii au cerut să circule liber pe benzile bus, cum se întâmplă în alte țări. Până astăzi, singura arteră din Cluj unde au voie să intre pe banda pentru troleibuze, doar cu client, este Bulevardul Nicolae Titulescu. Unii dintre ei au început să intre însă și pe alte străzi, socotind că legea nu le interzice și având precedentul unor hotărâri judecătorești favorabile. Taximetriștii spun că nici măcar polițiștii nu se mai grăbesc să îi amendeze.

Pe de altă parte, Primăria intenționează să cuprindă măsurile care îi vizează pe taximetriști într-o hotărâre de Consiliu Local. Este de văzut dacă poliștii de la Rutieră vor amenda în baza unui HCL; Poliția Locală nu are atribuții de control în trafic. Situația este cel puțin interesantă și, săptămâna viitoare, se anunță o confruntare încinsă între liderii taximetriștilor și Primărie.

Legea taximetriei, nr. 38 din 2003, prevede că taximetriștii trebuie să respecte legile, iar un HCL are valoare de lege. Mai mult, serviciul de taximetrie este gestionat de Primărie, care poate include măsurile din HCL în contractele de atribuire a gestiunii serviciului.

“(1) În vederea realizării transportului de persoane, mărfuri sau bunuri în regim de taxi, în condiții de siguranță, calitate și legalitate, transportatorii autorizați, dispeceratele taxi, taximetriștii și clienții trebuie să respecte obligațiile prevăzute în prezenta lege, obligațiile prevăzute în regulamentele de organizare și funcționare a serviciului de transport local, precum și cele prevăzute în contractele de atribuire a gestiunii serviciului.

(2) Principalele obligații ale transportatorilor autorizați sunt următoarele:

a) să asigure executarea serviciilor de transport în regim de taxi în condiții de legalitate, siguranță și calitate;…”

About