Se naște un nou orășel. Pământul de aur al Clujului
“M-am săturat de țara asta, plec!” Românii amenință adesea că își iau lumea în cap, din miile de motive pe care le trăiesc zilnic. Și cine să îi blameze?
Noi am descoperit refugiul ideal pentru emigranții români, unul care este chiar în țară. Concetățenii noștri pot pleca foarte departe, fiind, în fapt, extrem de aproape. La doi pași de Cluj se ridică un orășel cu alte standarde, care nu are mai nimic în comun cu România. Veți vedea că nu sunt vorbe goale. Orășelul se numește Colina Nouă.
Colina Nouă se ridică văzând cu ochii lângă satul Băbuțiu, comuna Vultureni. Dezvoltatorii au la dispoziție 140 de hectare de pământ, iar așezarea ar urma să numere, în zece ani, peste 3.000 de locuitori. Imaginați-vă sute de case cochete, organizate pe module, cu bulevarde și străzi interioare, cu multă vegetație și spații de agrement.
Ideea unui prieten american al României
Ce este diferit la Colina Nouă? Totul. Ideea îi aparține unui vechi prieten american al României, Don Lothrop (foto). Cum cel mai bun exemplu este cel personal, Lothrop are o casă în noul orășel, unde plănuiește să se retragă.
Lothrop, călit în Silicon Valley, și-a propus să construiască ceva deosebit în România și este pe cale să reușească. Pentru asta, a contactat cei mai buni specialiști din țară, dar și din SUA. Arhitectul american Michael McInturf a colaborat cu omologii de la Arhimar, din Cluj. Dezideratul de a construi case verzi a devenit posibil datorită colaborării cu Marius Șoflete, iar spațiile verzi au fost imaginate de Ana Horhat. Ca să înțelegeți, Șoflete este probabil cel mai creativ inginer din România, în materie de case edificate sustenabil, iar Ana Horhat, care a studiat peisagistica la Roma, a făcut parte din echipele care au câștigat concursurile de soluții pentru revitalizarea Cetățuii și amenajarea Parcul Est, din Cluj. Amândoi au o anvergură națională.
28
de case se construiesc în orășel, în etapa de debut a proiectului, așa că primele 28 de familii se vor putea muta încă de anul acesta. Au decis să “emigreze” în orășelul Colina Nouă persoane din Cluj, București, Timișoara. Iată motivul pentru care, din toamnă, va porni la drum Colina Learning Center. Este aproape incredibil să vezi cum, la Băbuțiu, va exista o școală care nu și-a propus să rivalizeze cu instituții de învățământ private din România, ci cu unele din Occident.
Locuire, peisagistică și educație
Casele vor avea multe elemente din lemn și piatră, ca să păstreze parfumul așezărilor ardelenești. Pe planșe au răsărit câteva modele arhitecturale, toate gândite cu ajutorul viitorilor locatari. De exemplu, un olandez care se va muta la Colina Nouă de la București și-a dorit un living cu tavan mai înalt; zis și făcut. Locuințele au suprafața medie desfășurată de circa 150 de metri pătrați fiecare, sunt predate cu finisaje, inclusiv băi complet dotate și mobilate. Sunt dotate din start cu panouri fotovoltaice, care le asigură o parte din nevoia de energie.
Încălzirea se face prin pardoseală, iar răcirea cu ajutorul unori panouri încastrate în tavan. Nu este nevoie de instalații de aer condiționat și nu vezi calorifere nicăieri.
Fiecare familie va avea un spațiu verde propriu. Curtea este relativ redusă, între 300 și 850 de metri pătrați, dar de fapt curtea este de 70 de hectare, de care te poți folosi împreună cu ceilalți membri ai comunității. 70% din spațiul de 140 de hectare va rămâne natural.
Dezvoltatorii s-au gândit să creeze, în jurul fiecărui modul de case, spații pentru grătare și socializare, livezi, locuri de joacă pentru copii, respectiv terenuri de sport. Pe principiul “tot orășelul e curtea ta”.
“Nu știm încă exact ce terenuri vor fi, întrucât așteptăm să ne spună locatarii ce sporturi și-ar dori să practice”, a explicat Andrei Leontescu, cel care a elaborat strategia de marketing.
Știți ce ne-a plăcut foarte mult? Ce am considerat că este dovada supremă de seriozitate? Faptul că, lângă case, au fost amenajate sere în care se produc legume 100% ecologice. Serele funcționează deja de trei ani, pentru că de atâta timp este nevoie ca să se obțină certificatul pentru produsele ecologice. Așadar, primii locatari vor beneficia deja de verdețuri certificate. În plus, dezvoltatorii au adus din timp arbori și i-au aclimatizat, în așa fel încât, în momentul în care vor fi plantați pe marginea străzilor, să fie zdraveni și umbroși.
Cum spuneam, peisagistica a intrat pe mâna Anei Horhat, iar conceptul ei este simplu. În orice moment din perioada primăvară – toamnă să vezi că înflorește ceva. Fericirea se întreține și în felul acesta!
Sunt multe lucruri de spus despre Colina Nouă, dar poate cu altă ocazie. Vă mai propunem acum doar o declarație a lui Don Lothrop, care se mândrește că a găsit aur la Băbuțiu.
“Când am ajuns aici, am testat solul, pentru a afla conținutul de bacterii, am testat apa, pentru alcalinitate, am analizat aerul, pentru nivelurile de dioxid de carbon. Acest pământ este aur”.