Se extinde linia de troleibuz, la Cluj

Primăria clujeană a organizat o dezbatere publică pe bugetul anului 2022. În cadrul acesteia, un activist civic, Răzvan Radu, membru al Consiliului civic local, a cerut prelungirea liniei de troleibuz spre Zorilor și în Gheorgheni, pe strada Liviu Rebreanu. Extinderea liniei de troleibuz este prevăzută în planurile de mobilitate urbană durabilă, mai vechi și mai noi, ca soluție pentru un transport verde, nepoluant, în municipiu.
“Linia de troleibuz pe strada Liviu Rebreanu este finanțată în buget”, a răspuns primarul Emil Boc. Acesta a subliniat că, pentru Zorilor, este în pregătire un studiu de fezabilitate care să găsească soluția optimă pentru alimentarea rețelei electrice și pentru amplasamentele pe domeniu public ale substațiilor de redresare. “Nu va fi anul acesta”, a conchis Boc.
Tot legat de mobilitate, Răzvan Radu a propus ca Primăria să facă experimente de transport public: să aloce buget suplimentar pentru linii noi, care inițial vor fi nerentabile până când potențialii călători se acomodează. Primarul Emil Boc s-a arătat receptiv și, deși a subliniat că bugetul pentru transport public nu este un sac fără fund, a anunțat că va propune CTP să relizeze o serie de trasee-pilot.
Iată lista de cereri privind mobilitate transmisă primarului de Consiliul civic local:
1) Proiecte insalare post trafo si statii de incarcare auto electrice in parkinguri (doar cele mai noi + Motilor avand asa ceva, cele vechi precum Negoiu, Baisoara, Fabricii etc neavand aceste facilitati), cu supradimensionarea posturilor trafo (rezerva de putere pt N statii de incarcare, la inceput se monteaza 4-5-6 buc), amplasarea statiilor de incarcare la vizitatori sau la abonati dar cu acces in regim vizitator (pentru deservirea mai multor auto de catre o statie in 24h), fie gratuit, fie cu monetizare prin costul parcarii, fie costul energiei sau ambele.
2) Linii de troleibuz Zorilor si Rebreanu (eventual crescut bugetul pe ideea ca in final marja de profit sporita va atrage macar un executant in a licita, oricate dificultati tehnice ar fi).
3) statii de incarcare autobuze electrice in alte puncte; de exemplu in Borhanci langa biserica exista post trafo pt consum general fix in locul de intoarcere a busului, la fel la capatul strazilor Barc I,II, III post trafo la 20m
4) prin aplicarea celor doua puncte de mai sus, zonele bine utilate ar fi deservite de transport public electric, iar autobuzele diesel raman disponibile pentru rute noi radiale spre zone prost deservite (Campului, Europa, Buna Ziua-A.Muresanu, Mehedinti spre Groapa Mosului, Iris, Dambu Rotund, str. Bucuresti)
5) Pentru sustinerea masurii de mai sus, daca transportul este o facilitate subventionata, sa aloce buget suplimentar pentru liniile noi care initial vor fi nerentabile pana cand potentialii calatori se acomodeaza (ex bus gol la inceput, dar din 10 in 10 min la ore de varf)
6) Buget separat pentru parkinguri modulare metalice de dimensiuni reduse cu 1 etaj (faza de tranzitie pt spor parcari pana la solutii subterane definitive gen Mogosoaia, sau finale in zone patrate dar de mici dimensiuni)
7) Buget separat pentru parkinguri de biciclete (exista model-tip in parkinguri dar si in aer liber, cel din urma pe str. Tulcea)
8) Licitarea directa a unui studiu de trafic defalcat pe zone/cartiere cu split modal si minim 2 variante de imbunatatire a circulatiei pe fiecare zona (prin imbunatatire ma refer la trecerea de la masina personala la transport public, mers pe jos, bicicleta sau trotineta)