Se conturează centura metropolitană. Câte ieșiri va avea
Studiul de fezabilitate pentru centura metropolitană a Clujului este în chinurile facerii. Ordinul de începere a lucrărilor s-a dat în 28 noiembrie, iar termenul de finalizare este de 12 luni.
“Am avut o întâlnire cu cei care realizează studiul. Lucrurile merg destul de repede, pentru că sunt foarte aplicați. Durează însă să obțină avize”, a spus viceprimarul Dan Tarcea.
Centura de 38 de kilometri – care pleacă dintre Căpușu și Gilău, trece prin Florești, apoi la sud de Mănăștur, Zorilor, Bună Ziua și Gheorgheni, făcând apoi joncțiunea cu Bulevardul Muncii – ar urma să aibă două benzi pe sens. Este interesant că municipiul Cluj-Napoca va avea șapte conexiuni cu centura. “Vor fi intersecții denivelate, ca la autostradă, ca șoferii să poată merge întins de la Gilău la Apahida”, a subliniat Tarcea.
100.000
de lei are prevăzut proiectul centurii Clujului în bugetul național pe 2019. Suma este văzută la Primărie că o ironie la adresa orașului.
Asocierea care a câștigat licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate, planului urbanistic zonal și a detaliilor tehnice pentru autorizarea construcției are ca lider societatea Explan SRL. Oferta financiară a asocierii câștigătoare a fost de 17,1 milioane lei fără taxa pe valoarea adăugată, adică 3,7 milioane de euro.
Explan este deținută de Petru Ciufudean, un proiectant clujean cu numeroase contracte cu statul la activ.
“Prestatorul va prezenta minim 3 studii alternative de traseu, în corelare cu PUG și a condițiilor impuse de emitenții avizelor de specialitate. Termenul de realizare a procedurii de întocmire a studiului de fezabilitate final Etapele I și II este de 12 luni de la data prevăzută în Ordinul de începere. Perioada de realizare a studiilor și documentațiilor pentru Etapa 1 respectiv Etapa 2 se va suprapune”, a arătat Emil Boc, pe Facebook, în toamnă, după finalizarea procedurii de licitație.