Școală nouă într-un cartier clujean. Va costa 30 de milioane de euro

Autor  Ionel Lespuc   în       8 luni în urmã     3674 Vizualizări.  

Este o discuție care se poartă în spațiul public și în Consiliul Local: ce școli s-au construit în Cluj în ultimii ani. Administrația locală se mândrește cu numeroasele corpuri noi de clădire edificate în unități de învățământ existente; asta e partea plină a paharului. Partea goală este că, în zonele recent urbanizate, nu s-au făcut școli la Cluj-Napoca; aici Floreștiul stă mai bine.

Ei, iată că luni Consiliul Local are pe masă costurile pentru prima școală publică ce urmează să se construiască într-o zonă relativ recent urbanizată, cartierul Bună Ziua. Conform studiului de fezabilitate, această investiție este estimată la 129 de milioane de lei (circa 26 de milioane de euro), la care dacă adăugăm TVA ajungem la 150 de milioane de lei (30 de milioane de euro).

Ca să fim corecți până la capăt, să spunem că administrația are în desfășurare un alt proiect, un hub educațional în Borhanci. Și că prin PUZ-uri a impus unor privați să construiască creșe/grădinițe/școli.

Studiul de fezabilitate și planul urbanistic zonal au fost realizate de Arhi Box, biroul de arhitectură al lui Călin Lada.

15.583,29

de metri pătrați este suprafața totală a terenului studiat.

Terenul care a generat PUZ are suprafața de un hectare și jumătate și se învecinează cu parcela pe care se va amenaja Parcul „Bună Ziua”. Asta înseamnă că zona va fi verde și foarte ofertantă pentru copii. 20% din parcela studiată va fi de asemenea amenajată ca spațiu natural.

Suprafață construită ar urma să fie de cel mult 7.200 metri pătrați, iar cea desfășurată, de 26.400 metri pătrați.

2,7

metri lățime ar urma să măsoare trotuarul de la strada Bună Ziua în dreptul școlii.

Se vor amenaja 30 de locuri de parcare auto și 60 de locuri de parcare pentru biciclete.

Proiectanții estimează că durata de implementare a investiției este de 24 de luni, din care durata efectivă a execuției este de 18 luni.

După votul consilierilor locali, proiectul poate merge către etapa de expropriere și aprobarea puz-ului.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.