Scenariul “Coșciugul” se repetă! Și din nou Consiliul Local stă ghiocel

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     4144 Vizualizări.  

Iată situație: doi investitori și-au propus ca, pe Bulevardul 21 Decembrie, să realizeze un hotel într-o clădire existentă. Este vorba de cea de la numărul 21, pe care proprietarii doresc să o mansardeze și să-i schimbe geometria acoperișului. Imobilul se află însă într-o zonă istorică protejată, așa că a fost nevoie de un aviz de la Comisia de Monumente Istorice Cluj. Iar acest aviz a fost negativ. Și totuși, PUD-ul tocmai a primit binecuvântarea Consiliului Local.

Descurcăreți, investitorii au mers mai sus, la Comisia Națională a Monumentelor Istorice, de unde avizul a fost pozitiv. Fix ca în cazul “Coșciugul”. Sigur, păstrând proporțiile: aici este o schimbare de geometrie a acoperișului, posibil ulterior și adăugarea unui lift, dincolo e ditamai hotelul cu patru etaje.

Răzvan Inclenzan și Victoria Inclenzan Rotaru sunt persoanele care au cerut aprobarea planului urbanistic de detaliu. Proiectul a fost întocmit de SC Made by SRL. Să precizăm că modificările propuse ar urma să se facă în curte, nu la stradă.

Miercuri, în ședința de Consiliu Local, a existat un scurt-circuit la punctul 33 de pe ordinea de zi, referitor la PUD mansardare B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 21, între viceprimarul PNL Dan Tarcea și consilierul local PSD Anca Ciubăncan. Amândoi fac parte din Comisia de Urbanism a CL; Ciubăncan susține că acolo nu a fost prezentat un aviz din partea Comisiei de Monumente Istorice. La insistențele sale, Tarcea ar fi postat ulterior avizul pe grupul de Whatsapp al membrilor comisiei. 

Anca Ciubăncan a aflat că reprezentanții Comisiei de Monumente Istorice din Cluj s-au opus proiectului; viceprimarul i-a replicat că secretarul comisiei a contrasemnat avizul. Veți vedea că amândoi au dreptate, dar la vot Clujul, ca oraș, a pierdut.

“Acest aviz, așa cum este trimis și v-a fost comunicat, este semnat de către domnul Pop Virgil, șef compartiment de specialitate, consilier superior, arhitect doctor Virgil Pop. Deci este semnat de către domnul… Este avizul cu numărul 508/Z din 04.05, 2019 pentru Inclenzan Răzvan Alexandru, vă citesc se avizează favorabil, în baza ordinului ministrului 4003 din 2018, cu următoarele condiții: se va renunța la consola de peste curvise la cota de 15,5, înscriere în indicatorii urbanistici din certificatul de urbanism și planșele vor fi semnate și ștampilate în momentul îndeplinirii condițiilor, planșe care sunt deja la dosar”, a spus Dan Tarcea.

De ce au amândoi dreptate. Cum spuneam, Comisia de Monumente istorice de la Cluj s-a opus și consideră solicitarea o aberație. „Proiectul este neclar. Pantele indicate pe plan acoperiș sunt imposibile. Se va completa cu secțiuni/desfășurări prin parcelă, longitudinale și câteva transversale (inclusiv vecinătăți). Se vor preciza POT și CUT actual și propus”, a răspuns Virgil Pop, când a dat avizul negativ.

Numai că, potrivit un ordin de ministru din 2018, pe când la Palatul Victoria era Viorica Dăncilă, reprezentanții locali sunt obligați să contrasemneze deciziile luate peste capul lor de la București. Așadar, Comisia Națională de Monumente istorice a avizat favorabil, iar Virgil Pop a fost nevoit să își dea acordul împotriva convingerii sale. Săracul Virgil Pop a și precizat pe document că semnează pentru că așa îi cere ordinul de ministru.

Cum spuneam și în alte articole, Consiliul Local este suveran și putea bloca această aberație. Putea să facă dreptatea. A făcut-o? Ei bine, nu. Ca președinte de ședință, Dan Tarcea a supus la vot proiectul 33: 20 de voturi “pentru”, din partea PNL și UDMR, patru abțineri, de la echipa USR PLUS, și un vot împotrivă, de la PSD.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.