Scandal în Primărie. Angajatul care a îndrăznit să-l contrazică pe Emil Boc

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     14325 Vizualizări.  

Preambul. Cine îl cunoaște pe Emil Boc știe că îi plac oamenii de plastilină. Supuși. Yesmeni. Într-un fel, își face viața mai ușoară. Dacă ne uităm la celălalt „palat”, Consiliul Județean, vedem câte probleme a întâmpinat președintele Alin Tișe cu șefii aeroportului sau direcției pentru protecția copilului. În acest punct, e simplu de observat că Boc însuși era considerat un premier supus, pe vremea președintelui Băsescu.

Și acum speța. Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a avizat favorabil un proiect cu case în Sopor. Am scris și ieri.

Emil Boc le-a făcut morală arhitecților și i-a acuzat că transformă Clujul în Florești. “Nu știu ce interese aveți, sunteți plătiți de privați”

Proiectul a ajuns la consilierii locali luna aceasta, care l-au scos de pe ordinea de zi a ședinței precedente. Și l-au reîntors la urbaniști. „Ce-i asta? De ce facem case pe 350 de metri pătrați?”. Speța a fost discutată marți cu specialiștii din Comisia de urbanism – CTATU. Numai că, ce să vezi, arhitecții au fost de acord cu Daniel Pop. Inclusiv cei tradițional mai vehemenți. Și iată că, inclusiv după show-ul lui Boc, Daniel Pop își menține avizul favorabil. Scandal!

Circumstanțele. Specialiștii au considerat că terenul în cauză a fost încadrat greșit în planul urbanistic general. În plus, s-au uitat împrejur și au văzut proiecte aprobate deja în aceleași condiții. La 100 de metri se află alte case pe 300 de metri pătrați. „Primarul a înțeles greșit că nu sunt proprietăți cu teren mai mic de 800 de  metri în zonă. Sunt”, vin explicațiile. Urbaniștii din Primărie spun că se justifică o decizie derogatorie de la practica orașului, mai ales că sunt omul și proprietatea, nu un dezvoltator unic, avid de îmbogățire.

Beneficiarii. Cei care solicită avizarea acestui proiect sunt… nimeni. La prima vedere, nu sunt nume importante din business sau din viața orașului, ca să credem că e o influență la mijloc. Un anume domn Bogdan Cezar Constantinescu este, de fapt, mărul discordiei, iar omul încearcă să își facă o casă pe terenul lui de aproape zece ani.

Primarul. Emil Boc a făcut show. A dus discuția în zona politică și i-a suspectat pe specialiști că iau bani, că au interese, i-a privit de sus, spunând că părerea lor este consultativă. Corect: nu este prima dată când Boc ignoră părerea specialiștilor, deși mereu susține că ei dau ora exactă. Cel mai cunoscut caz este al metroului, pe care nu îl propusese niciun specialist până să fie aruncat pe scena publică de primar.

Principiul. Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a intervenit cu chestiunea de principiu. „Și totuși… tehnic avizul se emite în urma consultării CTATU, de arhitectul șef al municipiului. Pe formularul din legislație nu există semnătura primarului, ci doar semnătura obligatorie a arhitectului șef. Nici primarul și nici consiliul local nu au dreptul să decidă cum emite arhitectul șef avizul. Acesta acționează, în emiterea avizului, ca autoritate în domeniul urbanismului, așa cum a fost învestit de Legea 350/2001. Consiliul local poate să decidă cum îl ghidează conștiința”, a transmis Salanță, ca postare la articolul publicat ieri de Media9.

E scandal în Primărie, Emil Boc s-a supărat. În martie, consilierii locali vor avea pe masă proiectul imobiliar. Până astăzi, probabil toate soluțiile propuse de urbaniștii din Primărie au fost validate de deliberativ. Va fi altfel de această dată?

About