Săptămâna viitoare apare strada Doina Cornea

Autor  Ionel Lespuc   în       6 zile în urmã     1047 Vizualizări  

Strada Alba Iulia, din Cluj-Napoca, se va numi de săptămâna viitoare “Doina Cornea”. Este chiar artera pe care cunoscuta disidentă anti-comunistă a trăit până la decesul său, din mai 2018. Locuința ei urmează să devină casă memorială.

În ședința de Consiliu Local din 2 iulie există un punct în care se va vota schimbarea numelui străzii. Se va vota în unanimitate.

Primarul Clujului, Emil Boc, spunea, într-un comunicat, după decesul disidentei: „Apreciez curajul Doinei Cornea, de neînvins de către securitatea comunistă. Doina Cornea va rămâne un model şi un exemplu de demnitate morală pentru societatea românească. Ca un omagiu şi o recunoaştere de către clujeni a luptei sale împotriva regimului totalitar comunist voi propune ca o stradă din municipiul Cluj-Napoca să poarte numele Doina Cornea!”

Originea angajării politice a Doinei Cornea s-a aflat, conform Wikipedia, la Strasbourg, în 1965, când era în vizită la prieteni. L-a văzut pe unul dintre ei criticându-l pe Charles de Gaulle în timp ce se aflau pe terasa unei cafenele. S-a așteptat să-l vadă arestat, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Dându-și seama de constrângerile care apăsau în România comunistă, i-a fost rușine și a decis să acționeze.

Între 1982 și 1989 a difuzat 31 de texte și proteste prin radio „Europa Liberă”. În 1983 a fost destituită de la universitate și supusă unor anchete, interogatorii, bătăi, amenințări. Împreună cu fiul ei, Leontin Horațiu Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov, răsculați în 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestați pentru 5 săptămâni.

În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă adresată papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzată de Radio Europa Liberă, a solicitat împreună cu alți cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate.

A fost urmărită permanent de Securitate până la 21 Decembrie 1989. A participat la Revoluția de la Cluj.

About