Șantierul amorțit. O vizită la Baza sportivă „La Terenuri” sau cum e tratat contribuabilul: „O fi o lucrare din bani publici, dar eu nu acord interviuri”
Lucrările la Baza sportivă „La Terenuri” ar trebui finalizate în luna iunie, adică în trei luni și jumătate, dar după cum arată, sunt mici șanse ca și acest termen să fie respectat. Asta după ce termenul inițial, fixat în toamna lui 2021, a fost grațios ignorat de executant. Reporterul Media9 a vizitat șantierul aflat la marginea cartierului Mănăștur.
Înainte de a parcurge textul de mai jos, autorul te previne că reportajul este scris la persoana I, nu cum erai obișnuit până acum pe Media9.
Citește și acest articol: Hai să fim sinceri. Baza sportivă promisă pentru septembrie nu va fi gata anul acesta
Un șantier amorțit
La ora 12:00, când am ajuns la baza sportivă, nici țipenie de muncitori pe șantier. Totul era amorțit: utilajele stăteau parcate pe terenul mocirlos, alături de mobilierul care trebuie montat la finalul lucrărilor. După aproape o jumătate de oră, ușa unei barăci se deschide, iar de acolo ies câțiva muncitori.
Unul dintre ei, mai corpolent, se-ndreaptă spre mine, contrariat, se pare, de faptul că mi-am permis să fotografiez șantierul. Îi spun că sunt de la presă, și că vreau să vorbesc cu șeful de șantier sau diriginte, cum i-o fi numele, pentru o documentare completă și avizată. „E în pauza de masă”, explică el.
12:00 – 13:00, se intră în pauza de masă
„OK!”, îmi zic în gând, „asta e, am nimerit exact în pauza de masă. Mai pot aștepta câteva minute”. Mai trag câteva cadre, fac 13-14 în apropierea barăcii inginerului. Trec 10-15 minute și-mi încerc norocul. „Dar cât e pauza de masă?”, întreb. „De la 12:00 la 13:00”, răspunde domnul corpolent.
Așa aflu că șantierul își ia, în fiecare zi, o pauză. O pauză de masă de o oră. Îmi zic că e normal să ai o pauză de masă, dar o oră? „Ăstea or fi reglementările”, încerc să mă consolez. Mai am de așteptat vreo 10-15 minute până la ora 13:00, așa că mai fac câteva ture prin jurul viitoarei baze sportive.
Pe șantier, aceeași lipsă de activitate. Doar un mic buldozer lucrează. Cei cinci-șase muncitori care ieșiseră din baracă s-au dispersat prin șantier și nu se mai văd.
Se face ora 13:00, apare și șeful de șantier, pus în temă că e „cineva de la presă”. E un tip tânăr, la vreo 35 de ani, care, de la bun început, nu se arată prea încântat de vizită. Îi spun că îl caut pentru a afla în ce stadiu sunt lucrările, ce mai e de făcut, dacă se vor încadra în termen.
Șeful de șantier refuză să discute cu presa, dar nu spune de ce
„Așteptați-mă două minute”, spune inginerul. După care intră în șantier. Revine după aproape 10 minute, intră în baraca sa, dar nu înainte de a spune: „Așteptați-mă un minut”. După un minut iese și spune sec: „Nu acord interviuri”.
Încerc să-l înduplec și îi spun că e vorba de o lucrare publică, din bani publici, iar clujenii au dreptul să afle cum evoluează lucrările de la baza sportivă „La Terenuri”.
„Da, o fi o lucrare publică, dar eu sunt firmă privată și nu acord interviuri”, a replicat tânărul inginer. Apoi a intrat în baraca sa, însoțit de un coleg, neimpresionat de încercările mele de a-i „smulge” niște date despre lucrare.
Până la urmă, refuzul tânărului inginer de a oferi informații publice nu e un afront adresat ziaristului, ci clujeanului care își plătește, onest și la timp, taxele și impozitul la stat.
Ce a spus primarul Emil Boc în urmă cu o lună
Baza Sportivă „La Terenuri”: „Este un proiect în întârziere de anul trecut din cauza firmei care nu s-a încadrat în termenele stabilite și acum plătește pentru întârziere. Termen de finalizare: luna iunie 2022. Cu cât vor termina mai repede, cu atât vor plăti mai puțin”, a declarat primarul Emil Boc, în urmă cu o lună, într-o conferință de presă, în care a prezentat termenele de finalizare pentru unele obiective de interes ale orașului.
Ce se va face la baza sportivă „La Terenuri” din Mănăștur
Baza sportivă „La Terenuri” din Mănăștur se întinde pe 4,3 hectare de teren. Lucrările au început în cursul anului 2020. Termenele stabilite inițial au fost de patru luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuție, dar problemele au apărut încă de la proiectare. S-a făcut lent, iar primăria nu a fost mulțumită de propunerea inițială și a cerut revizuirea documentației. Până acum toate termenele de finalizare pe care și le-a luat constructorul au fost încălcate.
Ultimul termen de finalizare a fost fixat pentru luna octombrie 2021, dar nici acesta n-a fost respectat. Lucrările sunt executate de Asocierea Ro-Verde Landscaping SRL – Opentrans SRL – Electrogrup SA – Cris Garden SRL – Prospect Drill SRL. Valoarea contractului este de 26,5 milioane de lei, la care se adaugă TVA.
Planul Urbanistic Zonal propune crearea unui ansamblu de funcțiuni care va include:
- Loc de joacă pentru copii;
- Alimentație publică;
- Zonă de recreere;
- Skate – park;
- Terenuri de sport în aer liber;
- Zonă coșuri de baschet;
- Promenadă;
- Pistă de alergat;
- Zonă fitness;
- Peluză multifunțională;
- Parcare.
Zona sportivă va conține:
- terenuri cu acces liber, terenuri cu rezervare prealabilă, terenuri cu nocturnă;
- terenuri pentru tenis de câmp, volei, terenuri sintetice de mini fotbal, cu nocturnă, padel, terenuri de tenis cu piciorul, amenajări pentru role, biciclete, piste de alergare, terenuri de beach-volei cu nisip (împrejmuite), terenuri sintetice de baschet, tenis de masa (în spații acoperite și deschise), mese de șah, amenajări cu aparate fitness în spaţii amenajate etc.;
- zonă cu aparate și echipamente pentru exerciții fizice dedicate seniorilor, o zonă cu aparate și echipamente pentru parkour, o zonă cu aparate și echipamente pentru exerciții fizice in aer liber;
- diferite jocuri și trasee pentru copii de toate vârstele, aparate și echipamente pentru amatorii de escaladări, amfiteatru în aer liber, cu posibilitatea amenajării unui patinoar pe perioada sezonului rece;