Hai să fim sinceri. Baza sportivă promisă pentru septembrie nu va fi gata anul acesta

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     1463 Vizualizări.  

Un pic de sinceritate nu ar strica, indiferent cum te cheamă și ce funcție ai. Mai ales dacă ești în primărie și mai cu seamă dacă te adresezi cetățenilor. Să vă explic. Am scris aici încă din ianuarie că baza sportivă “La terenuri” nu va fi gata la timp. Cum știam eu se știa și în Primărie, mă gândesc că cineva ține o evidență cu creioane colorate.

Termenul oficial era septembrie 2021, dar cu acceptarea unor zile în care nu s-a putut lucra peste iarnă s-a ajuns la octombrie. Așadar, acum ar trebui deja să fie distracție mare lângă pădure. Doar că întregul proiect s-a urnit greu. Termenele stabilite inițial au fost de patru luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuție, iar problemele au apărut încă de la proiectare. S-a făcut lent, iar Primăria nu a fost mulțumită de propunerea inițială și a cerut revizuirea documentației. În vara asta, când trebuia să se treacă la finisaje, abia s-a autorizat mutarea poziției unor clădiri. În ciuda acestor evidențe, oamenii cu greutate din Primărie ne-au tot vorbit despre respectarea termenelor. Oare cine îi sfătuiește pe oamenii aceștia, cine le face pr-ul?

fragment dintr-un articol Media9 din ianuarie 2021

Am colecționat câteva fraze din presă:

  • 18 februarie 2021, Monitorul: Emil Boc asigură clujenii că Baza Sportivă „La Terenuri” va fi gata la finalul verii. El a menționat că nu va tolera întârzieri din partea firmei de construcții.
  • 6 mai 2021, Napoca Live: „Va fi gata în septembrie 2021, așa cum era stabilit”, a spus Emil Boc.
  • 11 mai 2021, Cluj Capitală: Dan Tarcea a explicat într-un interviu pentru Hotnews că baza sportivă La Terenuri trebuie să fie gata până la finalul lunii august, în condițiile în care lucrările sunt realizate în proporție de 30%.

Peste vară, graficul de lucrări s-a renegociat, iar termenul de finalizare s-a mutat la final de an. Decembrie este noul septembrie. Pariu? Muncitorii de pe șantier știu că lucrările nu se pot termina mai repede de anul viitor, mergeți să îi întrebați. Fotografiile dovedesc că e mult până departe.

Am mai trecut prin povești de genul acesta, chiar și recent: blocul de locuințe sociale de pe Ghimeșului, terminat cu întârziere de vreo doi ani, parkingul Hasdeu, recepționat după vreo nouă luni, Turnul pompierilor, pentru care s-a reziliat contractul și a rămas „în aer”. Amenințările cu „lista rușinii” nu impresionează suficient.

Ieri, la radio, viceprimarul Dan Tarcea a schimbat discursul: “Am emoții că nu se încadrează în luna decembrie, la cum arată lucrările astăzi, așteptăm luna decembrie să vedem care este stadiul lucrărilor și ce este de făcut mai departe”. Hai cu sinceritatea, că se poate.

Baza sportivă La Terenuri se întinde pe 4,3 hectare de teren. Lucrările sunt executate de Asocierea Ro-Verde Landscaping SRL – Opentrans SRL – Electrogrup SA – Cris Garden SRL – Prospect Drill SRL.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.