SALARII GIGANTICE în Primărie. Întrebări pentru Emil Boc
În Primărie cresc din nou salariile. Angajații de acolo trăiesc un vis care nu se mai termină. Mai întâi legea salarizării unitare (2017), apoi creșterea salariului minim pe economie, în funcție de care le este calculat salariul de bază (2018), acum și un spor de 15%. Tema este pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de îndată, din 7 august (AICI).
Vă spuneam ieri (AICI) că un șef de serviciu are în prezent un salariu brut de 12.251 lei, ceea ce înseamnă că încasează 7.167 lei. Dacă adăugăm 15% la salariul brut (14.088,7) și introducem suma în calculatorul online de salarii, obținem un net de 8.241 de lei.
Primarul Emil Boc spunea că este obligat să aplice legea. Ei bine, HG 917 a fost publicată în Monitorul Oficial în decembrie 2017. Asta ne arată că oamenii din Primărie au putut trăi fără cele 15 procente mai bine de un an și jumătate. Întrebare: care este obligația, domnule primar?
1.012
angajați avea Primăria Cluj-Napoca la finalul lunii iunie 2019.
Apoi, sporul este pentru CONDIȚII VĂTĂMĂTOARE!!! Care sunt aceste condiții? Ce îl vătămează pe arhitectul șef, pe șefa de la Patrimoniu sau pe cea de la Juridic? În referatul de aprobare a aplicării sporului, se arată că se întrunesc condiții vătămătoare în cazul angajaților de la parcări și de la cantină. Nesimțirea este că sporul îl vor primi și oamenii din aparatul de specialitate al primarului, adică TOATĂ PRIMĂRIA.
Aș enunța două principii, unul mai comunist și unul foarte capitalist:
- salariile angajaților din Primărie ar trebui corelate cu cele ale oamenilor pe care îi reprezintă (și care le suportă aceste venituri). Hai să îi cointeresăm: dacă prin munca lor reușesc să ridice nivelul de trai al clujenilor, sigur, să le crească și lor veniturile.
- sunt de acord să câștige mulți bani, dar să existe criterii clare de competitivitate. Să vedem că omul chiar merită un venit mare. Nu orice persoană care plimbă un dosar dintr-un birou într-altul trebuie să câștige dublu cât un angajat de la privat.
Cel mai dureros este că BANII SE IAU DE LA INVESTIȚII. Cu fiecare an, procentul din bugetul municipiului alocat investițiilor scade (dacă nu luăm în calcul fondurile europene), iar cel care este alocat cheltuielilor cu salariile crește. Veți afla că suma este fizic mai mare, dar întrebați de procent.
Dacă tot îmi vărs năduful, aș mai observa ceva: că angajații din Primărie se uită urât dacă publicul află ce fac ei acolo. Că își cresc, iată, salariile, că merg într-o mulțime de deplasări externe și că se mai și întâlnesc delegațiile pe acolo, deși nu au voie, că pleacă la “traininguri” cu familia la mare, în hoteluri de pe plajă etc. Reveniți-vă, oameni buni, faptul că sunteți plătiți din banii noștri NU ESTE O VORBĂ GOALĂ.
Primarul Emil Boc, fost premier, este cel cu mâna căruia au fost tăiate salariile bugetarilor în 2009. Dacă îl întrebați, va spune că a făcut atunci ceea ce era necesar. Întrebare: creșterea de acum chiar este necesară, domnule Boc?
UPDATE: Proiectul a trecut în unanimitate la ședința de Consiliu Local de astăzi.