S-a autorizat blocul cu „pățanie”. 11 apartamente, toate deja vândute

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã  

Direcția de urbanism a Primăria a autorizat, zilele trecute, blocul de pe strada Moldovei 14-16, care are o mică pățanie. Vorbim despre un imobil cu subsol, parter, două etaje întregi și unul retras. 11 apartamente cu două și trei camere, respectiv un spațiu comercial la parter.

  • Subsol – garaj auto pentru 11 autoturisme, adăpost protecție civilă cu depozitarea bicicletelor;
  • Parter – un spațiu servicii profesionale și un loc de parcare în incintă;
  • Etaj 1 – 4 apartamente;
  • Etaj 2 – 4 apartamente;
  • Etaj 3 (retras) – 3 apartamente.

647

de metri pătrați este parcela pe care se va edifica noul proiect imobiliar. Parcela are un front la stradă de 17,85 metri, iar adâncimea maximă este de 37,69 metri.

Revenim la „mica pățanie”. Ca să înțelegeți exact, municipalitatea s-a obișnuit să „ciupească”, adică să negocieze pentru orice imobil propus, în încercarea de a reduce traficul cu 20-30%. Că asta ne doare, circulația auto. Ce dacă PUG-ul, ce dacă în certificatul de urbanism se prevede altceva?

Poate că are o logică la proiectele mari, cu sute de locuri de parcare, dar pentru cele mici totul devine caraghios. Nu 11 apartamente, ci 8. Trei mașini pe o stradă necirculată sunt cât o pană pe spinarea unui halterofil.

În legătură cu acest proiect acum. Într-o ședință a comisiei de urbanism de anul trecut, dezvoltatorul, Călin Vișan, de la Solaris Real Estate Development, a cerut 11 apartamente pe Moldovei, dar i se aprobau opt. Atunci, Vișan a cerut să se respingă proiectul și a făcut un studiu de trafic. Care a arătat, ce să vezi?, că e loc de cele trei mașini. Ulterior, proiectul a primit aviz favorabil din partea arhitectului șef în versiunea cu 11 apartamente.

Astăzi, după momentul autorizării, vedem că toate cele 11 apartamente s-au vândut. Asta spune două lucruri: că zona este foarte bună, centrală, aproape de Parcul Central, Platinia, BTarena și Cluj Arena, respectiv că dezvoltatorul este credibil în fața clienților. Are, de altfel, o sumedenie de proiecte finalizate și predate în centrul Clujului.

Conform angajamentelor companiei, blocul va fi gata până în decembrie 2023.

Solaris Real Estate Development s-a specializat în reconversia unor zone centrale și pericentrale. Cumpără clădiri vechi, fără valoare istorică, unele deja degradate, cum este și cazul de pe strada Moldovei, și le transformă în spații elegante, moderne. Imobilele Solaris sunt poziționate pe străzi ca Traian, Einstein, Onisifor Ghibu, Someșului, iar pe Moldovei mai sunt două. În plus, compania are un proiect de dimensiuni mai mari pe strada Horea 33-35.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.