S-a aflat cât va costa spitalul de copii monobloc. Banii vin din PNRR

Autor  admin   în       1 year în urmã     880 Vizualizări.  

Consiliul Județean Cluj a primit studiul de fezabilitate (S.F.) pentru Spitalul pediatric monobloc din Borhanci. În această etapă, documentația este analizată de către specialiștii din cadrul instituției. Ea urmează să fie depusă la guvern, pentru a primi finanțare din PNRR.

Conform reprezentanților CJ Cluj, în cel mai scurt timp posibil indicatorii tehnico-economici aferenți primului spital public din zona Transilvaniei care va oferi servicii medicale integrate în domeniul pediatriei vor fi supuși aprobării plenului forului administrativ județean.

150

de milioane de euro este valoarea estimată a acestui spital, care reiese din SF; suma ar putea fi modificată în sus, din cauza inflației și a creșterii prețului materialelor.

Acest nou pas înainte survine recentei aprobări de către Consiliul Local, în ședința extraordinară ce a avut loc miercuri, 24 august a.c, a Planului Urbanistic Zonal (P.U.Z.) al viitorului Spital pediatric monobloc de la Cluj.

DECLARAȚIE

„Suntem într-un stadiu avansat cu această investiție majoră prin care vom construi cea mai modernă unitate medicală pediatrică din țară. Am impus și am obținut un ritm extrem de rapid de parcurgere a etapelor procedurale astfel încât în perioada imediat următoare vom depune proiectul în vederea finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Spitalul Monobloc de Copii este cel mai important proiect al Clujului,  în domeniul sănătății”.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

Termen: 1 septembrie

„Până la 1 septembrie, Consiliul județean trebuie să depună documentele pentru a obține finanțare din PNRR (planul național de redresare și reziliență n.r.). Este un proiect important al Clujului pe componenta de sănătate”, a spus primarul Emil Boc în ședința CL din 24 august.

Terenul pe care se va contrui spitalul este în zona sud-estică a municipiul Cluj-Napoca, în cartierul Borhanci, pe teritoriul fostei staţiuni de cercetare-dezvoltare pentru pomicultură USAMV – Cluj-Napoca.

Ce etape s-au parcurs până acum

Potrivit unui comunicat de presă al CJ Cluj, transmis, joi, până în acest moment au fost parcurse etape importante în ceea ce privește proiectul forului administrativ județean de edificare a primului spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică.

Cele mai relevante dintre acestea se referă la desemnarea câștigătorului concursului internațional de soluții pentru proiectare și semnarea contractului aferent, primirea anteproiectului/proiectului preliminar, precum și avizarea favorabilă, de către Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a Primăriei municipiului Cluj-Napoca a Planului Urbanistic Zonal (P.U.Z.) al viitorului edificiu medical.

De importanță vitală pentru Cluj și pentru întreaga Transilvanie, Spitalul pediatric monobloc de la Cluj  se va întinde pe 11 hectare, chiar lângă viitoarea centură metropolitană. Ar urma să aibă 510 paturi și 1.288 de angajați, dintre care 499 de medici (196 definitivi și 303 rezidenți). Vor fi 12 secții, va exista și un centru de cercetare în domeniul pediatric. Se vor construi trei corpuri de clădire și se va amenaja un heliport.

În momentul de față, secțiile Spitalului clinic județean pentru copii funcționează în nu mai puțin de 14 clădiri, dispersate pe întreg teritoriul municipiului Cluj-Napoca, cu toate inconvenientele și dezavantajele care decurg din această situație.

După inaugurarea noului spital, vechile clădiri urmează să fie valorificate. De exemplu, deja se știe că imobilul de pe Calea Moților, unde funcționează Pediatrie 1, va trece în proprietatea Universității de științe agricole și medicină veterinară.

Consiliul Județean Cluj mai solicită bani din PNRR și pentru centrul multi-transplant care ar urma să se construiască pe strada Victor Babeș.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.