Respins! Parcul cu 5 hale industriale pe o suprafață de 3,8 hectare n-a convins
Membrii Comisiei tehnice de urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj au respins, în ședința de vineri, 6 septembrie, proiectul care viza construcția unui parc logistic compus din 5 hale industriale pe o suprafață totală de 3,8 hectare în localitatea Tureni.
Proiectul se află acum în etapa studiului de oportunitate și a fost prezentat în ședința CTATU.
38.100
de metri pătrați este suprafața totală cumulată a celor șase parcele destinate investiției.
Terenul se află în extravilanul localității Tureni și este compus din șase parcele. Proprietarii acestor parcele sunt soții Zorica și Nazem Arabi, Cristian Alexandru Cîmpean, Maria Luminița Ilea și societatea Ilanco Asset Management s.r.l. Beneficiarul investiției, clujeanul Cristian Alexandru Cîmpean, dorește introducerea în intravilan a acestor suprafețe și construirea unui parc logistic cu 5 hale.
În timpul prezentării, proiectantul a explicat că parcul industrial propus se află în apropierea viitorului drum de mare viteză DEx 4 de lângă Tureni, care va lega DN1 de Autostrada Transilvania, și că investiția este foarte potrivită, mai ales că zona are destinația de „teren arabil”.
Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, n-a fost de acord cu proiectul propus. Acesta a spus că în zonă se află Cheile Turenilor și n-ar fi deloc potrivit ca în vecinătate să fie funcțiuni industriale. El a mai adăugat că în situația în care acestea ar exista s-ar crea un trafic foarte aglomerat. Claudiu Salanță n-a fost de acord nici cu introducerea în intravilan a terenului și a recomandat un „aviz nefavorabil”. Membrii comisiei au votat în unanimitate propunerea de „aviz nefavorabil”.
4 hale de 1.750 mp fiecare și una de 8.000 mp
Tema de proiect stabilită împreună cu beneficiarul lucrării presupunea elaborarea unui plan urbanistic zonal cu scopul introducerii în intravilan a amplasamentului studiat și reglementarea condițiilor de construire pentru zona unităților industriale sau de depozitare.
Astfel, se propune realizarea unui parc logistic format dintr-un număr de 5 hale industriale. Dintre acestea, 4 sunt în regim P+1, cu suprafața de 1.750 mp fiecare și una în regim P (parter), cu o suprafață de 8.000 mp. Pentru acestea se propune o amenajare exterioară care cuprinde drumuri de acces rutiere și pietonale, spații verzi amenajate și locuri de parcare supraterane.
Conform memoriului tehnic, accesul auto se va realiza din drumul DN1-E60, din partea de nord-est a sitului. Așadar, se păstrează accesul inițial. Accesul pietonal va fi realizat tot din drumul DN1-E60, din partea de nord-est a sitului, precum cel rutier. Spațiile neutilizate pentru construcții, trasee și circulații vor fi amenajate ca spații verzi în scop ambiental.
Potrivit documentației tehnice, s-a optat pentru o ocupare a terenului în cel mai eficient mod, ca poziționare și orientare, accesibilitate, amenajări și mobilări exterioare, precum și ca indicatori urbanistici.
Suprafața construită la nivel de parcelă este de 15.000 mp, iar suprafața desfășurată totală supraterană a clădirilor propuse va fi tot de 15.000 mp.
Zona are echipare edilitară completă, iar imobilul nou propus va fi racordat la acestea.
CITAT
„Se consideră oportună realizarea unei investiții de acest tip cu funcțiuni industriale și de depozitare și datorită poziției favorabile a parcelei în proximitatea municipiului Cluj-Napoca. Această investiție ar putea da startul unei dezvoltări industriale/de depozitare la nivelul întregii zone, care ar putea beneficia de relația anterior menționată cu municipiul Cluj-Napoca, sporind astfel nivelul social și economic la nivelul comunei Tureni și nu numai. Investiția propusă nu va periclita situația existentă si nu va crea o imagine urbană nefavorabilă și va respecta întocmai prevederile impuse în PUG și RLU Tureni”.
Fragment din documentația tehnică a proiectului din Tureni
Proiectantul general al acestei lucrări este s.c. Corner Studio s.r.l. din Cluj-Napoca.