RESPINS! Ansamblul cu 15 case înșiruite de lângă Cluj n-a primit avizul urbaniștilor. Că e prea de oraș

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     1381 Vizualizări.  

Proiectul cartierului „Munteniță”, din localitatea Chinteni, a fost respins în ședința Comisiei tehnice de urbanism de la Consiliul Județean Cluj. 

5.735

de metri pătrați este suprafața totală pentru dezvoltarea acestei investiții.

Este vorba de un ansamblu rezidențial format din 15 locuințe individuale cuplate – înșiruite (P+1E+2E Retras), propus pe o suprafață de 5.735 de metri pătrați.

60

de persoane ar urma să locuiască, potrivit documentației, în acest cartier.

Proiectul a fost realizat de s.c. Zen Studio s.r.l., un birou de arhitectură din Gura Humorului, județul Suceava, iar în ședința CTATU din 29 iunie a fost prezentat de arh. Tudor Andrieș. Beneficiar este Atelier Epitet s.r.l., o firmă înființată la Brașov.

 

Proiectul este în revenire în ședința Comisiei de urbanism 

Proiectul a mai fost prezentat în ședința CTATU din 24 februarie din acest an și se află în faza de elaborare PUD. Atunci proiectul a fost respins, membrii Comisiei de urbanism remarcând deficiențe majore pe planșele prezentate. Lipseau atunci căile de acces pentru a ajunge pe terenul studiat, iar din acest motiv specialiștii în urbanism i-au cerut proiectantului să realizeze un studiu de fundamentare pentru căile de acces pe terenul studiat.

Alin Tișe: „Am înțeles că nu v-ați înțeles”

În ședința CTATU din 29 iunie, reprezentantul proiectantului, arh. Tudor Andrieș, le-a transmis urbaniștilor că a avut două întâlniri la Primăria Chinteni pe tema investiției, dintre care una și cu primărița Lucia Suciu. Andrieș a spus cu subiect și predicat că primăria ar fi fost de acord cu edificarea ansamblului rezidențial propus de Atelier Epitet.

Numai că, ce să vezi: surpriză! În ședință a intervenit o angajată a Primăriei Chinteni, de la Biroul de Urbanism. Care a spus că primăria nu și-a luat în sarcină construcția căilor de acces și nici a rețelelor edilitare din bugetul administrației, așa cum a dat de înțeles arh. Tudor Andrieș.

În discuție a intervenit Alin Tișe, care conduce ședințele CTATU, care a afirmat sec, ca la jocurile de pocker:

„Am înțeles că nu v-ați înțeles!”, a spus, ironic, Tișe. 

Arhitectul Vlad Negru, membru al CTATU, s-a arătat nemulțumit de proiect. El a spus că este total străină o intervenție de acest gen în localitatea Chinteni.

„Nu știu dacă înșiruirea asta de case și arhitectura lor au ceva de-a face cu ruralul din Cluj sau măcar cu ruralul din Transilvania”.

Arh. Tudor Andrieș a încercat câteva explicații, dar timide, genul elevului surprins copiind la clasă.

„Vreți să spuneți că parcarea aceea (aflată în partea stângă jos pe planșe – n.r.) cu 25 locuri se încadrează în rural?”, a mai spus Vlad Negru. Întrebarea a rămas fără răspuns.

DECLARAȚIE:

„Nu înțeleg de ce doriți să înghesuiți atât de multe blocuri acolo! Credeți că aceasta e rețeta? Trebui să faceți o comparație cu alte PUZ-uri deja aprobate în zonă. Vedeți ce s-a aprobat și construit acolo și dacă găsiți soluții pentru partea de accese și utilități, puteți reveni la noi. Pentru astăzi vă propun un aviz nefavorabil”.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj și cel care conduce ședințele CTATU

Proiectul a fost respins; 7 membri ai Comsiei tehnice de urbanism au votat conform recomandării lui Alin Tișe.

Ansamblu cu un centru comunitar

Potrivit memoriului tehnic prezentat în ședință, proiectul va mai avea, în afara celor 15 locuințe, un centru comunitar destinat persoanelor de toate vârstele și mediile, care vor putea utiliza sălile sale multifuncționale, fie că este vorba de sala de fitness, bucătăria ori sala destinată copiilor pentru joacă, teme sau meditații.

2.442

de metri pătrați vor fi dedicați spațiilor verzi, adică 42,5% din suprafața totală a terenului.

Folosința actuală a terenului este arabil, iar zona studiată este liberă de construcții. Amplasamentul se află la aproximativ 500 de metri de strada Unirii din Chinteni, în lungul căreia sunt înșiruite construcții cu regim de înălțime P, P+1, majoritatea având destinația de locuință.

45

de metri reprezintă deschiderea la stradă a parcelei studiate.

Parcela are suprafața de 5.735 mp și forma trapezoidală, cu dimensiunile maxime în plan de 130,25 x 50,65 m.

Deschiderea la stradă este de 45 de metri.

Vecinătăți:

  • la nord – drum;
  • la est – proprietate Elisabeta Veres;
  • la sud – proprietate a statului român, domeniu public, în administrarea ANIF;
  • la vest – proprietatea s.c. Atelier Epitet s.r.l.

Nu există construcții în vecinătatea amplasamentului.

Patronul clubului de fotbal FC Botoșani, Valeriu Iftime, deține împreună cu familia 90% din societatea Atelier Epitet, beneficiara acestei investiții.

Potrivit Termene.ro, Valeriu Iftime deține 45% din acțiunile Atelier Epitet, unul dintre fiii săi, Șerban, alte 45%, iar constructorul brașovean Călin Munteniță completează restul de 10%.

 

 

 

 

About