Recomandarea primarului: Cine se opune metroului să stea în trafic între Gilău și Cluj

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     3068 Vizualizări.  

Proiectul metroului a făcut, săptămâna aceasta, un pas important: aprobarea indicatorilor tehnico-economici în Guvernul României. “Este un lucru extraordinar de bun, exact așa s-a întâmplat cum s-a promis. Am primit un sprijin necondiționat de la toți cei implicați, Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor europene, Ministerul Finanțelor, și nu în ultimul rând din partea prim-ministrului”, a spus Emil Boc, la Realitatea FM.

Primarul le-a transmis un mesaj celor care se opun proiectului metroului: “Europa ne-a spus că avem o problemă cu traficul, la Cluj. Cine se opune investițiilor să meargă să stea în trafic între Gilău – Florești – Cluj sau între Apahida și Cluj. Acum, la final de an, dar cu calm. Dacă noi, clujenii, nu ne vom susține proiectele, n-o să le susțină nimeni”.

Emil Boc a spus că 2022 este anul în care se va organiza licitația și se vor face exproprierile pentru acest proiect.

Primarul a dorit să lămurească și situația centurii. Presa a scris că l-a acuzat pe fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă că a scos centura din PNRR, iar Emil Boc a nuanțat afirmațiile. “Niciodată Primăria nu a spus că metroul este mai important decât centura sau că centura este mai importantă decât metroul. Dar centura nu mai este în PNRR. La negocierile pentru PNRR, așa a gândit ministrul Drulă pentru România. A prioritizat autostrăzile în dauna centurilor; a scos toate centurile din PNRR, nu doar a Clujului. Au rămas în PNRR doar proiectele verzi. Dar am discutat cu actualul ministru al Transportulor, domnul Sorin Grindeanu, care mi-a spus că centura metropolitană este pe locul al treilea din 12 ca priorități de finanțare. Ministrul m-a asigurat că este un proiect prioritar pentru că are punctajul necesar”, a afirmat Emil Boc.

Studiul de fezabilitate pentru centură trebuia să fie gata anul acesta, dar proiectanții au cerut o amânare până în 31 martie. “Sper să termine, pentru că e cu lista rușinii. Trebuie să le spun clujenilor cine e de vină că se amână proiectul și de ce stau mai mult în trafic”.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.