Recepția CMID, în plină desfășurare. Tișe: „Unii confundă autorizația de mediu cu avizul de mediu”
Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) se deschide parțial; în câteva zile este așteptată prima autobasculantă cu gunoi. Ar fi trebuit să ajungă săptămâna trecută, însă este nevoie de mai multe verificări, elaborări de contracte și de planificare. Asta pentru că toți operatorii din județ vor trebui să aducă deșeurile la stația de sortare și tratare a Regiei Autonome de Domeniului Public.
S-a discutat despre faptul că deschiderea celulei CMID de depozitare a deșeurilor s-ar face fără binecuvântare de la Agenția de Mediu. Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a arătat pentru Media9 cum stau lucrurile, din punctul său de vedere. „Este o crasă neînțelegere a situației. Unii confundă autorizația de mediu cu avizul de mediu. Una este autorizația integrată de mediu, care se acordă la finalul realizării Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), și alta e avizul de mediu, pe care îl avem deja. Acesta a fost eliberat în prealabil, în baza proiectului tehnic. Mediul nu poate analiza calitatea lucrării. Este treaba comisiei de recepție, din care fac parte inclusiv reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții. Comisia face acum o recepție parțială, să constate că cele trei subcelule ecologice corespund proiectului. Legea ne permite să facem recepții parțiale. Nu există un scenariu prin care Agenția de Mediu să declare celulele neconforme”, a spus Tișe.
În luna aprilie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a dispus ca, în momentul în care rampa de la Pata Rât va fi umplută în proporție de 75%, iar Agenția Județeană de Mediu, conform legii, va sista depozitarea gunoaielor în acel amplasament, să devină operațională prima celulă a CMID. În acest moment, groapa de la Pata Rât este umplută în jurul procentului de 75%.
Ce e finalizat? Subcelulele sunt betonate demult, stația de osmoză este instalată, drumul de acces a fost asfaltat. Există și echipamentele necesare.
Ce nu e gata? Clădirile în care urmează să se realizeze tratarea mecano-biologică a deșeurilor, despre care se spune că ar putea fi deschise la toamnă. Până la inaugurarea lor, RADP va trebui să realizeze tratarea și compactarea deșeurilor în zona actualei gropi neconforme, apoi să le transporte la noul centru.
1,8
milioane de metri cubi de deșeuri pot se pot depozita în prima celulă a CMID, împărțită în trei subcelule. Imediat ce va fi inaugurată, tot dealul de gunoaie de la Pata Rât va fi transferat acolo. Groapa provizorie deschisă de Primăria Cluj-Napoca în 2015 și administrată de RADP are circa 150.000 de metri cubi. Clujul produce anual aproximativ 200.000 de metri cubi de gunoaie.
Proiectul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor trebuia finalizat în 2014, dar au existat destule situații neprevăzute, unele dintre ele penale.