Pute de trăsnește în Cluj! „Mirosul în Gheorgheni, ca în tot Clujul, este de cadavru”; „E un miros grețos de WC”. Ce spune Alin Tișe

Autor  Tudor Știrbu   în       8 luni în urmã     1634 Vizualizări.  

Sute de cetățeni din Gheorgheni, Mărăști, Iris, dar și din Centru și chiar și din Mănăștur au reclamat, în ultimele zile, un miros puternic provenit de la deșeurile de la Pata Rât. Mirosul pestilențial a ajuns și în Zona Metropolitană. Unii dintre clujeni, revoltați, au scris pe grupuri exeperiența urât mirositoare pe care au trăit-o în această perioadă.
Ei s-au plâns că miroase a gunoi, iar în unele zone chiar a „cadavru”, și că nu pot să respire afară sau că au simțit o stare de greață când se aflau pe stradă, dar și acasă.
  • „Pute în toate cartierele Clujului!”, a semnalat cineva pe aplicația my Cluj.
  • „Vă rugăm să faceți ceva cu mirosul de gunoi din tot Gheorgheniul. Stăm cu geamurile deschise pe căldura asta și miroase oribil și în casă. Ieșim afară, același miros grețos de WC”, a reclamat un clujean care locuiește în Gheorgheni.
  • Mirosul în cartierul Gheorgheni, ca și în tot Clujul, este de cadavruse poate face ceva?”, a întrebat îngrozit de miros.
  • „În această dimineață (marți dimineață – n.r.) în cartierul Andrei Mureșanu/Gheorgheni (str, Ady Endre, Str Brâncuși) miroase a fecale peste tot”, a reclamat o altă persoană.
  • „În zona Andrei Muresanu există un miros oribil. Vă rog rezolvați problema cu groapa de gunoi!”.
  • „Locuiesc în zona Someșeni și un miros cumplit de gunoaie ne intoxică aerul. Nu pot să aerisesc casa și nici nu pot ieși din casă din cauza mirosului. Vă rog faceți ceva!”.
  • „Miroase puternic a gunoi de două zile încoace în zona Mărăști/Someșeni. Nu se poate aerisi”.

O doamnă care locuiește în Dezmir spune că a trăit în ultimele zile „o stare de leșin” din cauza mirosului pestilențial de gunoi.

  • „De unde bucuria de aer curat, casa nouă, verde în jur? Au fost nopti cu duhori insuportabile în Dezmir. Acum 4 zile sau când a plouat puțin, 15 minute a fost de leșin efectiv. Ieri (luni-n.r.) a fost ok, mergea mirosul spre oras. Până pe la 12 noaptea, când a venit încoace. Un miros total diferit față de cel dinainte”, a reclamat Delia C. pe grupul Clujul civic.
  • „Și în Zorilor, pe Gheorghe Dima, de exemplu, pute de trăsnește!”, a remarcat și Vasile S. „Chiar și în Parcul Babeș  pute!”, a reclamat Gabriela P. „Și pe căldurile astea pute rău de tot!”, a spus Klara V.
La rândul său, activistul civic Szakáts István este de părere că mirosul de nesuportat din ultimele zile este cauzat de zecile de mii de tone de deșeuri biodegradabile în putrefacție, aruncate nesortate și netratate, din august 2020 la CMID. Szakáts consideră că vinovați pentru situația asta sunt șefii Consiliului Județean Cluj și ai Primăriei Cluj-Napoca.

Ce reclamă Szakáts István

„Clujene, orașul tău pute. Iar. Sute de cetățeni, din Gheorgheni, Mărăști, Iris, dar și din Centru și chiar și Mănăștur semnalează revoltați fenomenul.
Ți-am zis și în anii precedenți: obișnuiește-te. Asta va fi experiența ta și a copiilor tăi în orașul de cinci stele, pe din ce în ce mai multe zile pe an, până vă veți muta din Cluj-Napoca – sau vă veți obișnui. Ce pute? Patru lucruri.
*
Odată, put peste o sută de mii de tone de deșeuri biodegradabile în putrefacție, aruncate nesortate și netratate, din august 2020 la groapa de gunoi numită CMID – o bătaie de joc de aproape optzeci de milioane de euro, înfăptuită în cârdășie de către Consiliul Județean și Primăria Cluj-Napoca.
*
Mai pute faptul că noi am fost cei care am lăsat asta ca să ni se întâmple. Ne interesează doar să dispară gunoiul din fața blocului, dar nu vrem să știm ce se întâmplă cu el mai departe.
Nu vrem să știm? Ok. Dispare din fața ochilor noștri, și ne reapare în nas”, a reclamat activistul civic.

Tișe le cere scuze clujenilor 

Invitat, marți, într-o emisiune radio, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, le-a cerut scuze clujenilor pentru situația creată în Cluj din cauza mirosului de gunoi din oraș. Tișe a mai spus că operatorul CMID a fost amendat și că inspectorii Gărzii de Mediu și ai Agenției de Protecția Mediului sunt în teren.
„Am văzut dezbaterile (de pe rețelele de socializare – n.r.) în această dimineață. Ca autoritate publică județeană, îmi fac datoria să-mi cer iertare pentru disconfortul creat. Vreau să vă spun că încă din ziua de 23 august am sesizat Garda de Mediu și Agenția de Mediu pentru a verifica exact cauza acestui miros și a dispune măsuri de remediere. Consiliul Județean a aplicat sancțiuni și le-a cerut acestor instituții luarea de măsuri.
Aș vrea să lămuresc un lucru, că puțină lume știe faptul că gestionarea gunoaielor este făcută de către o administrare privată (CMID-ul este administrat de compania Supercom – n.r.).
Cu alte cuvinte, în momentul de față, atât administrarea CMID, cât și ridicarea gunoaielor din întreg județul, așa cum prevedea proiectul european, a fost dat unei firme private (Supercom – n.r.). Dacă firma privată nu-și îndeplinește contractul, cum suntem în momentul de față, atunci trebuie să aplicăm sancțiuni. Lucru pe care l-am făcut.
Mai mult, în situația de față, Garda de Mediu și Agenția de Protecția Mediului au aplicat sancțiuni acestei firme. (…) Ieri s-au aplicat amenzi, iar în această dimineață inspectorii de la Garda de Mediu și de la Agenția de Mediu au fost din nou prezenți în teren. Cred că aplicarea de sancțiuni și prezența inspectorilor în teren vor determina societățile care operează acolo să intre în normalitate”, a declarat Alin Tișe la Napoca Live.

Cinci avize de rectificare, o sancțiune de 30.000 de lei 

Administratorul județului Cluj a mai spus că „încă de la început au fost multe nereguli în introducerea noului sistem de operare și gestionare a centrului de deșeuri”.
„Au fost constatate multe nereguli de Garda de Mediu și Agenția de Mediu și s-au semnalat deficiențe în operare și, de asemenea, în implementarea măsurilor de reducere a mirosurilor. Și nu numai. Fapt pentru care s-au întocmit conform contractului de delegare cinci avize de rectificare, din care patru de rectificare majoră. Asta înseamnă deficiențe majore de operare pe care le-am semnalat, care au dus la avize negative, care au dus la sancțiuni. Una a fost de peste 30.000 de lei”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Cluj.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.