Rațiune sau orgolii? Casa din Sopor pe 350 de metri pătrați intră în Consiliul Local

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1613 Vizualizări.  

Să ne așteptăm la o nouă „ciocnire” între politicieni și specialiști? Tot ce este posibil. Sau poate acum va domni rațiunea, nu orgoliile.

Miercuri, în Consiliul Local intră proiectul celor patru case din Sopor care l-au determinat pe Emil Boc să spună că arhitecții doresc „ghetoizarea” Clujului.

Proiectul de hotărâre a fost promovat spre aprobare în ședința Consiliului Local din 18 ianuarie 2023, însă a fost retras de pe ordinea de zi și transmis spre analiză comisiei tehnice de urbanism (CTATU). Iar acolo, în februarie, arhitecții au susținut proiectul, confirmând că reprezintă o derogare, însă una perfect acceptabilă, iar Emil Boc s-a opus.

Ce s-a întâmplat de atunci? Emil Boc a tot refuzat să promoveze proiectul de HCL pe ordinea de zi a ședințelor ordinare, lună de lună, iar beneficiarii l-au acționat în instanță, cerând ca el să fie obligat să facă acest pas. Deși nu s-a ajuns încă la o decizie judecătorească, iată că primarul a avut înțelepciunea să-l includă pe ordinea de zi a ședinței din iulie.

Urbaniștii din Primărie au rămas pe poziții; sunt de acord în continuare cu investiția, nu s-au lăsat intimidați de discursul cu „ghetoizarea”. Mai jos, vă propunem o parte din motivarea deciziei lor.

Până acum, niciun specialist, fie din Primărie, fie dintre cei care îl consiliază pe arhitectul șef, nu a considerat că proiectul este inacceptabil. 

De aceea ziceam de „ciocnire”. Până astăzi, nu îmi amintesc ca puterea PNL – UDMR din Consiliul Local să se fi opus vreodată unei proiect promovat de edilul șef. Sau ca însuși primarul să zică „nu” unui punct pe care scrie „proiect din inițiativa primarului”. Dar vom vedea miercuri. De fapt, primele răspunsuri le vom putea avea luni, când se întrunește comisia de urbanism a Consiliului Local, prezidată de viceprimarul Dan Tarcea.

Media9 a documentat subiectul și a descoperit că familia Turcu, proprietara uneia dintre parcele, cea mai controversată, de 326 de metri pătrați, avea inițial 463 de metri pătrați, însă a donat o fâșie primăriei pentru regularizarea drumului. În plus, a mai cumpărat o parcelă alăturată, pe care dorește să o comaseze. În total, familia a cumpărat 899 de metri pătrați, adică peste cei 800 minimum necesari pentru acceptarea fără vreo derogare a proiectului. Și oricâte conspirații s-ar căuta, nu au în plan decât să-și ridice o locuință unifamilială.

Scandalul cu casa pe 350 de metri pătrați. Cât deține de fapt proprietarul și de ce proiectul va fi votat favorabil (documente)

Dar chiar și cu parcela redusă, cum vă spuneam, urbaniștii din Primărie consideră că proiectul poate fi autorizat. Ei au arătat că, în aceeași unitate teritorială de referință, pe strada Jorj Voicu, au fost aprobate de Primărie proiecte pe 350 de metri pătrați, ba chiar și pe 250 de metri pătrați.Prin definiție, planul urbanistic zonal analizează situația existentă în teren, reglementările aplicabile și include reglementări specifice prin care stabilește modul de dezvoltare al unei anumite zone dintr-o localitate”, se arată în referatul întocmit de aparatul din Primărie. 

De asemenea, s-a observat că indicatorii urbanistici sunt reduși, casele propuse nu vor ocupa o mare parte din teren, dimpotrivă, sunt modeste, ceea ce înseamnă că zona va rămâne cu densitate rezidențială redusă. Niciun risc de „ghetoizare”, nicio posibilă confuzie Florești – Cluj, cum acuza primarul.

Vă atașăm o parte din explicațiile tehnice ale urbaniștilor din Primărie, mai multe detalii găsiți pe site-ul municipalității:

„Proiectul de hotărâre a fost promovat spre aprobare în ședința Consiliului Local din 18 ianuarie 2023, însă a fost retras de pe ordinea de zi și transmis spre analiză în CTATU, În vederea clarificării unor aspecte privind suprafața parcelelor propuse prin planul urbanistic zonal, prin raportare la articolul 4 din regulamentul local de urbanism aferent UTR ULid PUG.

Documentația PUZ a fost realizată în ședința CTATU pin 14 februarie 2023, cu luarea în considerare a articolului 47, alineatul 2, litera B, din legea numărul 350/2001: „Planul urbanistic zonal cuprinde reglementări asupra zonei referitoare la: […] b) Organizarea arhitectural urbanistică în funcție de caracteristicile structurii urbane” au decis că, în această situație, datorită contextului, se pot admite parcele cu suprafețe mai mici de 800 m² . Parcelele constituite de pe frontul vestic al străzii Jorj Voicu, adiacente amplasamentului reglementat prin PUZ, au suprafețe mai mici de 800 m² și sunt încadrate tot în UTR ULid. De asemenea, prin faptul că procentul de ocupare a terenului propus este mic, de maximum 20%, implicit locuințele individuale propus să văd abia suprafețe reduse și nu vor creea o aglomerare urbană, densitatea locuirii rămânând mică în concordanță cu caracterul zonei propus prin PUG.

În analiza prezentului PUZ s-a luat în considerare și PUZ de urbanizare, construire ansamblu de locuințe colonia Sopor, aprobat prin HCL nr. 66/2021, prin care a fost reglementat un teritoriu o suprafață de 2,6 ha în vederea parcelări terenului în 42 de parcele, dintre care în UTR Lid1 38 de parcele Cu suprafața cuprinsă între 350 metri pătrați și 600 14 m², conform anexei 2 a planșă reglementări urbanistice și 250 m² conform anexei 1 – regulamentul de urbanism. Prin definiție, PUZ analizează situația existentă în teren, reglementările aplicabile și include reglementări specifice prin care stabilește modul de dezvoltare al unei anumite zone dintr-o localitate.

Prin prezentul PUZ se propun operațiuni de comasarea și le parcelare pentru imobilele cu numerele cadastrale (…), imobile cu forme neregulate și fără acces corespunzător din circulație publică, iar parcelele existente, cu acces direct din circulație publică sunt menținute, cu obligația asigurării suprafeței de teren necesară regularizării străzii publice la 16 m conform prevederilor PUG. Aceste parcele existente, cu acces direct din circulația publică, au suprafețe sub 800 m și au fost încadrate conform PUG 1999 în UTR CM3. Indicatorii urbanistici aplicabili (zonă de podiș) pentru UTR CMR3 au fost, potrivit dispozițiilor regulamentului PUG – POT max. 40%, CUT max. 1,8. Potrivit regulamentului PUG 2014, indicatorii urbanistice aplicabili sunt mult mai reduși și respectiv POT maxim 20%, CUT maxim 0,4. Prin prezentul PUZ, nu se modifică indicatorii urbanistici stabiliți prin PUG, astfel zona va avea în continuare o densitate mică pentru funcțiunea rezidențială”.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.