RANDĂRI. Un bloc de 27 de etaje, două de 21. Proiectul intră în dezbatere săptămâna viitoare

Autor  Ionel Lespuc   în       1 saptãmânã în urmã  

Un nou proiect ambițios de regenerare urbană este propus pe fosta platformă industrială Remarul 16 Februarie, situată pe strada Tudor Vladimirescu 2-4 din Cluj-Napoca. SC Remarul Business Center SRL, în parteneriat cu biroul de arhitectură Arhimar, propune restructurarea completă a zonei industriale, cu păstrarea și valorificarea clădirilor cu valoare culturală, istorică și arhitecturală, dar și cu dezvoltări imobiliare majore – inclusiv cea mai înaltă clădire din oraș, cu 27 de etaje.

Ce prevede PUZ-ul propus

Planul Urbanistic Zonal acoperă o suprafață totală de 62.229 mp și include multiple parcele cadastrale din intravilanul orașului. Zona este situată în perimetrul de protecție a valorilor istorice și urmează să fie restructurată în trei etape:

  1. Eliminarea construcțiilor parazitare

  2. Introducerea de elemente arhitecturale noi

  3. Reabilitarea și integrarea clădirilor valoroase în ansamblu

Se prevede o dezvoltare pe verticală, cu imobile înalte, pentru a asigura profitabilitatea necesară continuării activității Remarul 16 Februarie și a restaurării patrimoniului existent. În zona ZCP_Rim, reglementările urbanistice propun clădiri cu un regim de maxim (3-5)S+P+27E și înălțime maximă la cornișă de 100 m față de cota terenului amenajat (CTA), respectiv (3-5)S+P+21E.

Practic, prin PUZ se propun un bloc de 27 de etaje, două de câte 21 de etaje, dar și clădiri de șase, trei și două etaje.

Pe teren există deja un fond construit semnificativ (30.908 mp), iar terenul este ocupat de construcții industriale cu regim de înălțime P+2. Proiectul propune transformarea radicală a zonei, aflată între două artere majore și traversată de infrastructură feroviară, într-un punct de reper vizual pentru întreg orașul.

Un proiect curajos. Societatea civilă e pe fază

PUZ-ul va intra în dezbaterea Comisiei de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca în ședința din 15 aprilie. Documentația a fost introdusă strategic pe ultima poziție de pe ordinea de zi, probabil cu speranța că nivelul de atenție scade. Societatea civilă este extrem de interesată de acest proiect, în sensul că se opune realizării unor zgârie-nori.

Rămâne de văzut dacă ambițiile urbanistice ale investitorilor vor trece de votul comisiei fără modificări sau condiționări suplimentare.

About