PUG-ul Clujului are un singur ofertant. Arhitecții locali, în alertă: “Privim cu îngrijorare”
Primăria a scos la licitație actualizarea planului urbanistic general (PUG) al municipiului. Perioada de depunere a ofertelor a expirat și există o singură ofertă depusă. Vorbim despre asocierea Synergetics Corporation SRL, AV Transport Planning SRL (România), Panteia BV (Olanda). Arhitecții clujeni sunt în alertă, iar acest articol vă arată de ce.
I.
În primul rând, felul în care a organizat municipalitatea această licitație extrem de importantă. Titlul licitației pomenește doar de o actualizare a PUG-ului, dar caietul de sarcini cere semnificativ mai mult decât atât, inclusiv un plan de mobilitate. În acest timp, suma pusă la bătaie, 2,5 milioane de lei, este mult prea mică; acesta este și motivul pentru care birourile serioase de arhitectură din Cluj nu au depus oferte. Specialiștii clujeni au formulat din timp obiecții la anumite puncte din tema de proiectare, realizată de arhitectul Horațiu Răcășan, dar majoritatea au fost ignorate.
II.
Faptul că s-a înscris un singur ofertant. Synergetics Corporation SRL este o companie din București, deținută de Adrian Dumitru Ilie și Claudiu Băjenaru. Synergetics s-a implicat în realizarea mai multor PUG-uri de localități (inclusiv în capitală lucrează la proiect alături de Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”), dar încă nu este în vigoare niciunul. De altfel, acest lucru nici nu s-a cerut prin caietul de sarcini.
III.
Mai este un motiv de îngrijorare: mecanismul din spatele licitației de refacere a PUG-ului. Procedura apare la doar cinci ani de la intrarea în vigoare, cu drepturi depline, a actualului PUG (el a funcționat doi ani în paralel cu cel din 1999). Planul a deranjat multă lume, întrucât a introdus brusc restricții în urbanism. El ar trebui să funcționeze cel puțin până în 2022, dar probabil că se dorește intrarea în vigoare a noului PUG mai devreme. De aceea i s-a spus “actualizare”, nu “redactare”.
“Caietul de sarcini a fost făcut prost și a ridicat obiecții de la specialiști, cele mai multe trecute cu vederea. Arhitecții clujeni nu și-au depus oferte din acest motive, dar și din cauza sărăciei de resurse. Nu se cere, cum spune titlul, doar o actualizare, ci mai mult, inclusiv un plan de mobilitate, iar suma propusă este ridicol de mică. Din fericire, licitația încă nu s-a atribuit și sperăm să nici nu se atribuie în acest condiții. Ce mai putem face eventual este să așteptăm planul în faza de consultare – înainte de obținerea avizelor – și să îi facem o analiză complexă. Acolo se vor vedea și zonele în care s-a intervenit, ceea ce ne va spune ale cui sunt interesele din spatele actualizării PUG. Privim cu multă îngrijorare și atenție ce se întâmplă cu acest proiect”, a declarat un arhitect clujean.
Specialiștii spun că actualul PUG al Clujului făcea față cu succes 20 de ani, dar că restricțiile impuse de el i-au supărat pe dezvoltatorii care au trecere la Primărie.