Protest pe dealul din Florești. „Primăria Cluj să pună bariere”

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2934 Vizualizări.  

Peste 100 de persoane s-au strâns, duminică dimineața, la liziera pădurii Hoia pentru a protesta față de construirea unui cartier rezidențial în zonă.

„Oamenii care s-ar muta aici – dacă planul urbanistic din 2008 s-ar respecta, ar fi 50.000 de oameni care s-ar muta aici în urma unor dezvoltări imobiliare haotice – ar intra prin pădure, iar noi ne dorim să rămână un spațiu pentru iubitorii de natură. Am văzut că s-a pietruit un drum ilegal prin pădure, cerem ca acesta să fie adus la starea inițială. Cerem Primăriei Cluj-Napoca să pună bariere și Primăriei Florești să fie transparentă, să trimită documentele la Inspectoratul de stat în construcții, iar cei de la ISC să formuleze un răspuns, astfel încât prefectul Clujului să poată ataca autorizațiile în instanță”, a spus Adrian Dohotaru, reprezentantul ONG-ului Societate Organizată Sustenabil.

Dohotaru a arătat că există o petiție semnată deja de peste 12.000 de persoane pentru stoparea dezvoltării imobiliare.

„Dacă s-ar ridica doar un bloc nu ar fi o problemă, dar aici se pregătesc o mulțime de construcții”, a subliniat și Radu Mititean, avocat, președintele Clubului de cicloturism Napoca.

Ecologul Tibor Hartel, de la UBB, a vorbit despre valoarea pădurii Hoia – Baciu. Aceasta nu urmează să fie defrișată în cadrul proiectului imobiliar, însă vor exista defrișări pentru realizarea drumului de legătură dintre centura metropolitană și comuna Baciu.

Ansamblul pentru care s-au început deja lucrările va avea opt blocuri și se va întinde pe o suprafață de 2,8 hectare. Dezvoltatorul a anunțat că 45% din parcelă va fi spațiu verde.

Oportunitatea construirii în zona Dealul de jos, numită și „La hăitaș”, a fost stabilită de Primăria Florești, în 2008, pe când primar era Ioachim Vancea. Atunci a fost aprobat planul urbanistic zonal, care a primit aviz pozitiv din partea Consiliului Județean. PUZ-ul a produs imediat efecte, pentru că terenul a intrat în intravilan.

Autorizațiile de constuire au fost eliberate în septembrie 2020, în ultima perioadă petrecută pe scaunul de primar de Horia Șulea.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.