Propunerea USR-PLUS pentru Baciu. „Candidatura mea este o misiune autentică de civism și patriotism” (A)

Candidatul la Primăria Baciu, Gabriel Barz, se prezintă alegătorilor. A activat până acum în mediul privat și își propune să ducă principiile mediului de afaceri concurențial și în instituția care administrează comuna de lângă Cluj-Napoca. „Eu am ajuns la vârsta, experiența și expertiza necesare la care pot livra societății acumulările din viață și carieră”, spune Barz. Iată cum se prezintă pe el și cum își expune planurile.
Cine sunt…
Numele meu este Gabriel Barz, am cincizeci de ani, sunt inginer, antreprenor si manager. Am fondat si condus firme și proiecte de afaceri necontenit, din 1994 până azi. Am absolvit UTCN, Facultatea de Electrotehnică, în 1994. Dețin o calificare în management (M.B.A.) obținută la Facultatea de Business a Universității Babeș- Bolyai în anul 2000.
Am inițiat și implementat cu succes, între 2018 și 2020, un proiect cu co-finanțare europeană pe programul POR, axa 2, care a însemnat un pachet tehnologic, utilaje, soft și hard în industria prelucrării lemnului, în valoare de 250.000 de euro.
Sunt activist în urbanism și dezvoltare urbană. Am fondat și conduc o asociație de proprietari care are scopul de a urbaniza o zonă nouă în intravilanul municipiului Cluj-Napoca.
Prețuiesc hărnicia, realismul, simțul umorului și franchețea.
De ce…
Cred ca decizia de a clădi o familie, o afacere și o carieră în România acestor vremuri vine și cu responsabilitatea de a participa la buna administrare a țării și a localității unde trăiești.
Eu am ajuns la vârsta, experiența și expertiza necesare la care pot livra societății acumulările din viață și carieră. Aceasta decizie este o misiune autentică de civism și patriotism în care cred cu toata ființa mea.
Cum…
Preambul: Urgența absolută a perioadei de după alegeri va fi oprirea „Pârjolului urbanistic ” care afectează grav calitatea locuirii. În acest moment, avem un decalaj enorm între reglementarile și practicile urbanistice ale Municipiului Cluj-Napoca, centrul de zonă metropolitană, și reglementările urbanistice ale comunelor din jur.
Această prăpastie vine de la refuzul sistematic și interesat al administrațiilor locale de a ține pasul la capitolul reglementări și regulamente locale de urbanism cu municipiul și cu recomandările specialiștilor. Simultan, zona metropolitană Cluj primește anual între cinsprezece si douăzeci de mii de nou-veniți. Inevitabil, o parte semnificativă dintre ei se stabilesc în comunele limitrofe.
Lipsa ori neactualizarea reglemantărilor locale face foarte vulnerabilă orice comună din periurban în fața presiunii enorme pusă de dezvoltatori, pe infrastructura locală și pe administrație.
Măsuri…
- Inițierea urgentă a unui nou PUG al comunei și a unui nou R.L.U. Acestea trebuie făcute cu concurs de soluții și participare interdisciplinară a specialiștilor în economie, sociologie, patrimoniu, învațământ, pe lângă urbaniști și ingineri.
- Reorganizarea și completarea personalului primăriei cu scopul de a crea o echipă specializată pe atragere de fonduri și de a acoperi urgent posturile deficitare cu experți autentici.
- Filosofia administrației trebuie să fie fundamantată pe principiul „contractului social” care are ca obiect bugetul local constituit din contribuții și taxe. Cheltuielile din buget se fac transparent, cu calendar și priorități stabilite public prin consultarea populației. Prioritară, totuși, în alcătuirea bugetului, va fi nevoia de a folosi o parte a bugetului propriu ca pe o pârghie în atragerea diverselor surse de finanțare nerambursabile. Asta înseamnă prioritizarea co-finanțărilor și stimularea echipelor care se ocupă de proiecte, dar și stabilirea unor indicatori de performanță.
- Calitatea locuirii va fi urgența nenegociabilă a politicilor publice livrate de primărie. În acest scop, trebuie eliminate cu curaj toate proastele obiceiuri și practici ale administrațiilor vechi în privința investițiilor publice și a nevoii de a face exproprieri în folosul comunității.
Echipa…
Colegii mei din Alianța USR PLUS Baciu sunt, fără excepție, oameni cu calificări autentice și background profesional remarcabil.
Horatiu Iuga – programator -specialist IT
Andrei Isopescu – specialist in biotehnologii
Elena Nistor – specialist HR
Dorin Plăcintar – medic veterinar, antreprenor în agricultură
Suciu Andrei Ambrozie – expert topograf
Marcel Duda – profesor universitar USAMV