Proiectul „Pădurea – Parc Făget, plămânul verde al Clujului” a fost premiat la o competiție organizată sub egida Comisiei Europene

Autor  admin   în       6 luni în urmã     753 Vizualizări.  

Un proiect „made in Cluj” a fost premiat recent în cadrul competiției New European Bauhaus (NEB), organizată anual sub egida Comisiei Europene. Concursul caută exemple de „proiecte frumoase, durabile și incluzive din viața reală”. În cadrul ceremoniei de decernare a premiilor, 20 din cei 50 de finaliști au fost recompensați cu premii de 390.000 de euro.

La categoria „Reconectarea cu natura” premiul a fost câștigat de proiectul campion „Pădurea – Parc Făget; plămânul verde al Clujului/România”, scrie economedia.roValoarea premiului este de 30.000 de euro.

Este vorba despre un model de parc periurban, amenajat în Făget, cea mai mare zonă plantată din vecinătatea orașului Cluj-Napoca, un sit Natura 2000 și o destinație de recreere populară pentru rezidenți. Proiectul a fost dezvoltat de Zona Metropolitană Cluj, Primăria Cluj – Atelier Mass – Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul UBB.

Potrivit inițiatorilor, proiectul a avut ca scop co-proiectarea și pilotarea unui plan operațional și de management multi-utilizare integrat pentru Parcul Pădurea Făget, menit să rezolve conflictele potențiale dintre diferitele utilizări (protecția naturii și conservarea biodiversității; atenuarea schimbărilor climatice și reglementarea climatică regională; activități de recreere și turism), într-o abordare NEB.

Istoria proiectului a început în 2019, când un clujean a depus o propunere de proiect de transformare a Făgetului într-un parc forestier multifuncțional, în cadrul campaniei de bugetare participativă organizată anual de Primăria municipiului Cluj.

Proiectul a beneficiat de finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Sursa foto & VIDEO: prizes.new-european-bauhaus.europa.eu/winners/

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.