Proiectul imobiliar al familiei Eram-Esca, din centrul Clujului. Beneficiază de regula „zero parcări”
Comisia de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) a Primăriei va dezbate astăzi proiectul imobiliar al familiei Esca. Beneficiar este Alexandre Douglas Eram, iar unul dintre proprietarii de parcele este Andreea Ioana Esca-Eram, prezentatoare de știri de la ProTV.
Sunt două parcele de teren din zona-ultracentrală a Clujului, pe străzile Napoca și Fortăreței, unde ar urma să se dezvolte proiectul.
439
de metri pătrați are cea mai mare dintre parcele. A doua are 170 de metri pătrați.
877
de metri pătrați ar urma să fie suprafața desfășurată a uneia dintre clădiri. În cazul celeilalte, suprafața desfășurată va fi de 251 de metri pătrați.
Procentul de ocupare a terenurilor este uriaș: 74%, respectiv 65%.
Pe parcele există în acest moment construcții, care urmează să fie demolate în cea mai mare parte. “Proprietarii doresc demolarea corpului de clădire construit de-a lungul limitei de proprietate din est și care parazitează zidul de împrejmuire, eliberând astfel o porțiune de teren care va asigura iluminat, aerisire și o impresie generală mai bună pentru restul dezvoltării. Pe calcanul de pe latura vest se va construi un etaj nou și mansardă peste corpul subsol și parter existent, într-o manieră care va păstra intacte bolțile de cărămidă ale încăperilor existente. Pe latura din sud se va construi un corp îngust și înalt pentru scara principală de acces la noul etaj. De aici o altă scară dedicată va urca la mansardă. La fiecare nivel se va amenaja un apartament (3 apartamente în total), iar la subsol boxe de depozitare”, se arată în propunerea proiectanților.
Noile imobile nu vor fi prevăzute cu locuri de parcare. “Având în vedere strategia de dezvoltare a municipiului, precum și conceptele naționale și internaționale privid calitatea vieții, calitatea spațiului urban și încurajarea mijloacelor de transport în comun și alternative, asigurarea locurilor de parcare nu este obligatorie. La nevoie, locuri de parcare se pot asigura prin contract de închiriere, cel mai apropiat parking public fiind parking-ul de la Primăria Cluj-Napoca”, se mai poate citi în documentație. Așa este, Consiliul Local a votata de câțiva ani o hotărâre prin care proiectele din zona ultra-centrală a Clujului nu mai sunt obligate să aibă parcări asigurate.
Proiectul va fi dezbătut de specialiștii din CTATU, care ar putea cere diverse modificări ale proiectului.