Proiectul eșuat. „Nu are un substrat de viziune, management și tehnică de generare efectiv de viață viabil”
![Proiectul eșuat. „Nu are un substrat de viziune, management și tehnică de generare efectiv de viață viabil”](https://media9.ro/wp-content/uploads/bfi_thumb/Cluj-Future-of-Work-laboratoarele-CREIC-4-3hzmqarwruyr3t4cx6b6kq.jpg)
În urmă cu două decenii, administrația clujeană visa la un nou pol de dezvoltare pe dealul Lomb. Cluj Innovation City trebui să devină un cartier modern, cu locuințe, birouri, magazine și infrastructură care să atragă investitori și specialiști. Astăzi, acolo găsim doar două clădiri izolate – CREIC (Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative) și TEAM (Centrul pentru Transfer Tehnologic, Evoluție, Antreprenoriat și Microîntreprinderi) – un deal „chel” și un drum de patru benzi care duce nicăieri, folosit adesea pentru „liniuțe”.
În cadrul podcastului Urbea9, produsă de Media9, arhitectul Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca, a criticat lipsa de viziune a administrației locale în ceea ce privește acest proiect.
„Ideea asta de a naște un cartier – care a apărut acum 20 de ani, care a fost încercată de către primărie de trei ori până acuma – nu are un substrat de viziune, management și tehnică de generare efectiv de viață viabil. Este eșuat.”
Dezvoltarea unui cartier inteligent presupune mai mult decât câteva clădiri răzlețe – necesită infrastructură integrată, transport public eficient, conectivitate și o strategie clară de atragere a investitorilor. Până de curând, conducerea CREIC se plângea că nici poștașul nu urcă până la clădire.
Acum, pe același deal, se pregătește o nouă investiție ambițioasă: Science Campus, un proiect care include Muzeul Științei și campusul Facultății de Matematică și Informatică a UBB. Avem doar un concurs de arhitectură organizat și adjudecat, dar nimic concret în teren. Investiția se anunță foarte scumpă, mai ales din cauza instabilității terenului.
Problema alunecărilor de teren este vizibilă: drumul de acces recent inaugurat prezintă crăpături majore, deși au trecut doar 4 ani de la finalizarea sa. Aceasta ridică întrebări serioase despre fezabilitatea noilor construcții și riscurile asociate unei investiții pe un teren cu astfel de probleme geotehnice.