Proiectul cu 9 case lângă pădure, desființat în Comisia de urbanism. „Vă rog să revizuiți acest proiect”

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     2655 Vizualizări.  

Proiectul imobiliar care viza construirea unui mic ansamblu cu 9 case lângă pădure în Sălicea, comuna Ciurila a fost respins, în ședința de joi, 19 ianuarie, de către membrii Comisiei de urbanism de la Consiliul Județean Cluj. 

Care au fost motivele invocate

Proiectul a fost respins de specialiștii în urbanism, care, în principal, au reclamat numărul mare de case dispuse pe suprafețe mici, poziționarea lor atipică pe parcele în raport cu celelalte locuințe din Sălicea, precum și faptul că proiectul nu se aliniază la prevederile noului PUG al comunei Ciurila, aflat în aceste zile în dezbatere publică.

5.760,62

de metri pătrați este suprafața totală pe care beneficiarul voia să construiască cele 9 locuințe.

Terenul se află pe latura vestică a străzii Independența f.n., din Sălicea, are o suprafață de 5.760,62 de metri pătrați și se află în proprietatea beneficiarilor Cora Pojaru și Iosif Boldijar.

Suprafața studiată are o formă neregulată cu o profunzime de 134,77 metri, iar frontul la stradă este de 25,37 metri.

Proiectul prezentat în ședința de joi, 19 ianuarie, a CTATU se află în faza studiului de oportunitate „elaborare PUZ pentru construcție locuințe semicolective cu două unități locative, împrejmuire teren, branșamente la utilități, operațiuni cadastrale”.

Beneficiarii au dorit splitarea terenului în 9 parcele cu câte o singură unitate locativă pe parcelă, dintre care 8 parcele să aibă locuințele cuplate. Ele vor avea următoarele suprafețe:

  • parcela 1: 500 mp;
  • parcela 2: 500 mp;
  • parcela 3: 500 mp;
  • parcela 4: 650 mp;
  • parcela 5: 628 mp;
  • parcela 6: 502 mp;
  • parcela 7: 500 mp;
  • parcela 8: 501 mp;
  • parcela 9: 420 mp (și un drum de acces de 8,5 m lățime cu loc de întoarcere și spații amenajate).

Regimul de înălțime propus este de P (parter) + E (etaj).

Proiect desființat de specialiști

Proiectul n-a fost deloc pe placul specialiștilor în urbanism. Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, i-a transmis reprezentantului proiectantului că suprafața de teren prezentată în ședința CTATU se află parțial în intravilanul, parțial în extravilanul localității. Și nu doar în intravilan, cum ar fi lăsat proiectantul să se înțeleagă.

„Nu știu dacă ați văzut, dar PUG-ul din Ciurila este în dezbatere publică, se află pe site-ul primăriei și are niște prevederi la care noi vrem să ne aliniem. Nu putem aproba un PUZ de genul ăsta, iar peste câteva săptămâni, o lună, să aprobăm un PUG care are alte considerente.

Iar parcelele care sunt specifice noului PUG sunt de 900 de metri pătrați pentru o locuință (proiectul prezentat avea parcele cu suprafețe cuprinse între 420 și 650 de metri pătrați – n.r.). Dumneavoastră aveți aici o locuință pe 500 de metri pătrați. Trebuie să aliniem aceste prevederi cu cele din noul PUG. Vă rog să revizuiți această propunere de PUZ conform prevederilor noului PUG”, a cerut arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță.

Vlad Negru, un alt membru al Comisiei de urbanism, a intervenit și a spus că parcela din proiect e total atipică localității Sălicea. La rândul său, Radu Spânu, și el membru al Comisiei, a fost nemulțumit de proiect și a considerat că „varianta asta de proiect nu poate fi aprobată”.

La final, Alin Tișe, președintele de ședință, i-a cerut proiectantului să modifice proiectul în concordanță cu prevederile noului PUG și, cu planșele modificate, să se prezinte într-o viitoare ședință a CTATU.

Proiectul a fost respins cu 8 voturi. 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.