Proiectanta soclului statuii de pe Kogălniceanu: „Este un act de absolut vandalism” + Ce prevedea proiectul original

Se tot vorbește despre soclul grupului statuar Școala Ardeleană, de pe strada Kogălniceanu, cu multe păreri critice referitoare la eliminarea sa, cu poziții publice, cu dezbateri organizate de societatea civilă.
S-a exprimat cam toată lumea, mai puțin persoana care a proiectat acest soclu. Autoarea lui. Media9 a discutat cu Adriana Matei, arhitectul care a gândit acest soclu de grup statuar, în 1969.
Pe de altă parte, această informație arată că soclul nu îi aparține lui Romul Ladea.
„Da, era proiectat de mine. Este un act de absolut vandalism că s-a demolat. A fost prima mea lucrare, mi-a dat-o domnul Vasile Mitrea, care era șeful secției de arhitectură. Eu tocmai terminasem facultatea și am fost repartizată în învățământ. Era acolo o placă înclinată, care spunea componența Școlii Ardelene; exista și un bazin dreptunghiular cu apă, în care grupul statuar se oglindea. Inițial era apă, cu un sistem de recirculare, cu luminatoare inserate în bordura de beton. Ulterior, au fost ceva probleme cu apa, nu a mai funcționat, și au trântit iarbă acolo. Era un monument urban impresionant, de care am fost mândră. Am fost siderată de faptul că s-a renunțat la acest soclu, nu am înțeles de ce. Nu am știut cine este autorul și ce se întâmplă, dar mi s-ar părea normal să se refacă„, a spus Adriana Matei, pentru Media9.
După momentul 1969, prima sa lucrare, Adriana Matei a devenit un specialist renumit, cu 16 ani la conducerea școlii clujene de arhitectură. A condus, timp de 8 ani (1990-1998), secția de arhitectură a Facultății de Construcții a UTCN, care apoi a devenit facultate de sine stătătoare, iar doamna arhitect a fost aleasă decan pentru două mandate (2004-2012).
77
de ani are acum Adriana Matei, proiectanta soclului grupului statuar Școala Ardeleană, operă a sculptorului Romul Ladea.
Printre lucrările de anvergură pe care le-a semnat sunt restaurarea fațadelor palatelor Szeky și Seenestyen, din Cluj, renovarea și refuncționalizarea Muzeului Unirii și Sala Unirii, de la Alba-Iulia, proiectul de punere în valoare a patrimoniului istorico-arhitectural din “Ansamblul Urban de secol XVIII-XIX al Municipiului Turda”, renovarea zidului cetății Clujului, pe strada Potaissa și multe altele.
Grupul statuar Școala Ardeleană a fost coborât de pe soclu, în cadrul proiectului care prevede modernizarea a zece străzi din zona sudică a centrului Clujului. Decizia nu a fost contestată în faza de proiect (a celor de la Mossfern, câștigătorii concursului de soluții), ci doar când s-a pus efectiv în operă. Încă de acum zece zile, primarul Emil Boc a ieșit și a spus că a dat dispoziție să se refacă soclul, însă pe Facebook s-a aprins și mai tare discuția.
Acum, mai adăugăm noi o temă de dezbatere: cu apă, ca în proiectul original al doamnei Matei, sau cu gazon?