Proiect de șase case și culoar verde lângă Cluj, avizat favorabil. „În viitor, vor fi 30-40”

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     1417 Vizualizări.  

Un proiect cu șase case a primit aviz favorabil, în ședința de joi, 15 septembrie, a Comisiei de urbanism de la Consiliul Județean Cluj. Proiectul vizează edificarea celor șase locuințe unifamiliale în satul Sălicea, comuna Ciurila. 

În această etapă, proiectantul a cerut, în ședința CTATU, emiterea „PUZ – introducere în intravilan, parcelare, construire locuințe unifamiliale, sistematizare pe verticală, realizare accese și amenajări exterioare”.

Beneficiarii acestei investiții sunt soții Maria Tania și Viorel Marinel Câmpan, iar proiectantul general este societatea DUAL OFFICE s.r.l. din Cluj. Proiectantul specializat în urbanism este biroul Linie Punct s.r.l.

6.862

de metri pătrați este suprafața totală a terenului pe care urmează a fi construite șase locuințe.

Amplasamentul se află parțial în intravilanul satului Sălicea, comuna Ciurila, la vest de str. Independența, care se intersectează cu DJ 107R. Suprafața totală propusă este de 6.862 de metri pătrați, din care 1.912 de metri pătrați în extravilan.

Tema de proiectare propune introducerea celor două parcele care totalizează 1.912 metri pătrați din extravilan în
intravilan, parcelarea acestora, sistematizare pe verticală, realizarea acceselor, amenajări exterioare racorduri si bransamente la utilități și construirea unui ansamblu de locuințe unifamiliale cu regim maxim de înălțime D+P+M, precum si a unei zone verzi amenajate cu acces public nelimitat”, a explicat arh. urb. Corina Moldovan, din partea proiectantului de specialitate urbanism Linie Punct s.r.l.

Suprafața minimă, 950 de metri pătrați 

Fiecare parcelă va avea o suprafață minimă de 950 de metri pătrați. Proiectantul a mai explicat că terenul studiat se află în partea nord-vestică a satului Sălicea și are access din drumul comunal de pe latura estică și drumul comunal de pe latura vestică. Centrul comunei se află la 500 m distanță.

DECLARAȚIE

„Ca și circulații, am propus realizarea drumurilor perimetrale la un profil de 12 metri, conform PUG-ului, cu două benzi de 3 metri, zonă verde și parcări. Se dorește realizarea unui culoar verde care să nu fie traversat și întrerupt de circulațiile auto. Circulațiile și accesul se realizează dintr-o stradă de tip share-space, care nu va fi îngrădită, cu un profil de 5,50 metri, cu o zonă de întoarcere în capăt până în zona verde, urmând ca ulterior dezvoltării din zonă acest drum să se lărgească. Se realizează șase parcele pentru locuit, a șaptea fiind de zonă verde, în mijloc, cu acces public nelimitat”.

arh. urb. Corina Moldovan

„Văd că aveți același tip de arhitectură cu ceea ce s-a mai aprobat acolo în zonă. Or să greșească oamenii casele, n-or să mai știe care unde intră”, a glumit Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

„Vor fi diferite, cu siguranță că vor fi diferite. Acum, la nivel de PUZ, am pus așa”, a răspuns Corina Moldovan.

„Nu spun că e rău sau că arată rău. Din contră, cred că e bine, că se creează un stil personal pe Ciurila”, a replicat șeful deliberativului județean.

Arhitectul Vlad Negru, membru în Comisia de urbanism, a intervenit în discuții și a recomandat să nu fie drept de trecere de pe o parcelă pe cealaltă.

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a spus că acest lucru s-ar putea rezolva, prin dezmembrarea în patru parcele; una va fi dedicată drumului, cu drept de trecere pentru toată lumea, inclusiv celor care ajung în zona asta, și trei parcele (pentru locuințe – n.r.).

„Acum sunt șase case, dar în viitor vor fi probabil 30-40. Trebuie să aibă o zonă verde care să le ofere oamenilor prilejul de a se constitui într-o comunitate. Cred că coloana asta vertebrală cu zona verde e ceea ce trebuie”, a transmis arhitectul șef.

Proiectul a fost supus votului și a fost avizat favorabil: opt din membrii Comisiei Tehnice de Administrare a Teritorului și Urbanism au votat „pentru” acest proiect. Arh. urb. Corina Moldovan a transmis, la finalul votului, că va reveni în următoarea ședință cu planșa de reglementări unde va ține cont de recomandările venite din partea membrilor comisiei.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.