Primul aviz favorabil pentru PUZ Carbochim. Noul mall va sta cu fața la Someș
Iulius Carbochim a făcut un mare pas înainte. Planul urbanistic zonal primit aviz favorabil din partea CTATU – comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a județului Cluj.
Proiectele urbanistice din zona protejată sau din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca sunt de dublă competență, adică sunt supuse aprobării atât în comisia de urbanism de la Consiliul Județean, cât și în cea de la Primărie. Pentru viitorul ansamblul mixt Iulius Carbochim, aflat într-o zonă protejată, astăzi s-a bifat un prim aviz favorabil.
Arhitectul-șef al județului a propus o ședință reunită pentru acest proiect, dar se pare că ideea nu a avut succes la Primărie, care va analiza separat.
500
de milioane de euro urmează să investească Iulius, la Cluj, pentru a construi noul ansamblu mixt. Acesta va cuprinde mall, de fapt cel mai mare mall din România, spații rezidențiale și de birouri, zone dedicate artei plastice, parc, parking.
La așa o investiție, nimic nu se lasă la voia întâmplării. Planul urbanistic zonal este realizat de biroul clujean Trans Form, pe partea de arhitectură, Iulius colaborează cu un birou din Olanda, circulațiile rutiere sunt gândite de profesorul Nicolae Filip, decanul Facultății de Autovehicule Rutiere de la UTCN, dar și de o companie din Italia.
Discuțiile din comisia de urbanism au vizat în principal spațiile verzi. Carbochim stătea cu spatele la Someș, dar ansamblul Iulius Carbochim se întoarce cu fața către el.
Intrarea principală se va realiza dinspre strada Oașului, prin intermediului unui pod. Și acum ajungem la spațiile verzi, arhitecta Alice Oprică și peisagista Ana Horhat au cerut o legătură pietonală pe malul Someșului spre Parcul Feroviarilor, prin fața noului ansamblu. Problema se poate rezolva cu ușurință pe parcelă, dar mai încolo este o cale ferată, precum și viitorul bulevard promis de Primărie, culoarul de nord, care trece peste Podul Oașului – Răsăritului. Traversarea lor pe spații verzi pietonale cine și cum le rezolvă?
4
hectare ar urma să aibă grădina urbană propusă de Iulius Mall, pe malul Someșului.
Pe de altă parte, așa cum se vede din randări, vor fi multe suprafețe înierbate. Inclusiv mall-ul va fi acoperit de vegetație.
O altă chestiune propusă: transformarea străzii Porțelanului într-un bulevard, prin donarea unor spații pentru mărirea amprizei. Acest lucru a fost asumat de proiectant.
A existat un moment surprinzător pentru noi, cei care urmărim ședințele de urbanism de la Primărie. V-am mai relatat, acolo se “ciupește” câte puțin de la orice proiect. Legea, PUG-ul, îți dau voie, dar municipalitatea cere mai puțin. Inclusiv Iulius Carbochim a trebuit să reducă numărul de etaje de la clădirile propuse și de locuri de parcare după ședințe din Comisia de circulație rutieră. Iar în acest context, arhitectul șef al municipiului, a cerut pe dos, ca proiectanții să meargă la maximum.
“Clujul e prea scump ca sa ne permitem să construim mai puțin decât e legal”, a spus Claudiu Salanță.
Ce clădiri sunt propuse. Dincolo de mall, care va avea trei etaje, se dorește construirea unor imobile rezidențiale și de birouri. Unul a fost gândit cu 19 etaje, unul cu 11, iar un al treilea cu 8. Inițial, pe planșă se găseau două clădiri de 19 etaje.
14
hectare are platforma Carbochim, pe care se va construi proiectul Iulius.
Amenajările prinse în planul urbanistic zonal vizează însă o suprafață de 19 hectare, incluzând și investițiile în crearea de conexiuni cu vecinătățile și cu întregul oraș, precum și amenajarea malului râului Someș ca spațiu de relaxare și centru de sport în aer liber.
4.500
de locuri de parcare ar urma să aibă noul ansamblu mixt, în cele patru niveluri de subsol. Inițial erau propuse 6.000.
Două clădiri de patrimoniu industrial vor fi păstrate și convertite în spații culturale, respectiv de co-working, pentru susținerea inițiativelor locale. Iulius și-a asumat și realizarea unui centru dedicat artelor spectacolului, în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean, care va găzdui concerte, spectacole de teatru și dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media.