Primăria face economie de energie numai unde are chef, pe timp de criză + Cât este factura de curent a Clujului
Primarul Emil Boc are o nouă abordare care ține de toane, nu de logică; de data aceasta, legat de iluminarea Clujului. Să vă explic. Avem iluminat public, iluminat public și iluminat arhitectural, pe clădiri și monumente. E logic ca iluminatul public să funcționeze peste tot, pe timp de noapte, e firesc să punem siguranța cetățeanului pe primul loc. Celelalte două fac parte însă din aceeași categorie, de “beauty”, dacă vreți. Și se pot stinge ca să facem economie; a și spus primarul că stinge becurile colorate între 12 și 4, pentru a economisi peste 20% pe factură. Pe de altă parte, el refuză să reducă ceva de la iluminatul arhitectural; a spus-o într-o emisiune la radio. În plină criză, municipalitatea s-a lăudat că a semnat un contract cu o firmă care să instaleze iluminat arhitectural pe mai multe imobile, iar primul a fost Casa de Cultură a Studenților. Și atunci să stea aprinsă lumina full time, că avem bani să plătim.
Arhitectul Șerban Țigănaș a propus încă din vară, la emisiunea Urbea9, reduceri ale iluminatului în orele când clujenii dorm. “E firesc ca spre dimineață să face, patru ore de pauză, de reducere a consumurilor. Este un gest care transmite ceva, mai multă responsabilitate”, întărit Țigănaș. Acesta a spus că nu găsește deosebirea dintre iluminatul festiv, unde facem economie, și cel arhitectural, de care primarul face abuz: “E același lucru. Circuitele și tehnica așa trebuie realizate încât să poată fi reduse sau chiar oprite între anumite ore. Nu văd nicio diferență în ceea ce privește efectul pe care îl are asupra cetățenilor”, a spus arhitectul.
Media9 a solicitat Primăriei informații despre contractul de furnizare a energiei electrice și facturi. A durat fix 30 de zile ca să primim datele, o tactică a Primăriei față de publicațiile care nu cântă osanale. Informațiile sunt din mai-iunie, ceea ce înseamnă că actualele costuri sunt probabil duble, pentru că și perioada de utilizare a energiei electrice și numărul de becuri sunt mai mari.
„Din cauza faptului că nu s-au primit alte oferte în urma procedurii de achiziție publică furnizare energie electrică începând cu data de 01.05.2021 am fost preluați de catre Furnizorul de ultimă instanță (FUI). Furnizorul de energie electrică pentru municipiul Cluj-Napoca este ENEL ENERGIE S.A. Tariful FUI este reglementat prin acte normative, nu rezultă dintr-o procedură de achiziție publică.
Ultimele două facturi primite de către municipiul Cluj-Napoca sunt pe perioadă:
01.05.2022-31.05.2022 – 705684,58 lei, emisă de către E-ON Energie
01.06.2022- 30.06.2022 – 759788,00 lei, emisă de către ENEL Energie
Aceste facturi reprezintă consumul de energie la iluminatul public și cel arhitectural.
Legat de consumul de energie al clădirilor municipalității, pe luna august 2022 costul facturilor înregistrate a fost de 79.600,20 lei”.