Primăria cumpără clădirea BCR, dar Emil Boc a avut de luptat în Consiliul local. “Mai bine dădeați banii pentru locuințe sociale”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     4629 Vizualizări.  

Primăria a venit luni în fața consilierilor locali cu o solicitare de a se exercita dreptul de preempțiune pentru clădirea BCR de pe strada Barițiu. Situația a fost prezentată de Media9 AICI.

Trei dislocări

Primarul Emil Boc a explicat că urmează să fie dislocați funcționari din trei spații ale municipalității. Vorbim despre clădirea de pe strada Moților nr. 7 se va demola pentru a face loc unei stații de metrou; în plus, există două spații care trebuie renovate, cel unde funcționează Direcția de impozite și taxe, de pe Bulevardul Eroilor nr. 1, respectiv clădirea principală a Primăriei, de pe Moților nr. 1, unde este nevoie de consolidări la pod și acoperiș.

Anjagații Primăriei au nevoie să se mute pe o perioadă aproximativă de doi ani (22 de luni, până la 27 de luni, în anumite condiții).

6,5

milioane de euro este suma solicitată de BCR, pentru imobilul său din centrul Clujului. Terenul de sub clădire este al Primăriei, concesionat către bancă până în 2093. Prețul final urmează să se stabilească în urma unei licitații, pentru ca Primăria va forma o comisie specială.

Între 1.000 și 1.400 de persoane vin zilnic la ghișee în spațiile care urmează să fie relocate pe strada Barițiu.

“Avem bani în buget, achiziția nu se va face pe credit”, a spus primarul Clujului.

800

de euro pe metru pătrat este prețul clădirii stabilit de BCR, calculat de viceprimarul Dan Tarcea.

Opoziția s-a opus (I, PSD)

În ședința de Consiliu local de luni, consilierul local Vladimir Mătușan, PSD, a cerut ca funcționarii Primăriei să fie mutați în chirie, iar cei 6,5 milioane de euro să fie utilizați pentru construirea de locuințe sociale. “Avem o criză a locuințelor sociale”, a spus Mătușan. Colega lui, Anca Ciubăncan, a cerut consultarea cetățenilor.

Emil Boc a răspuns. Lui Mătușan i-a replicat că este foarte bine că Primăria nu plătește chirie pentru spațiu și că la un moment dat imobilul va putea fi vândut ulterior: „nu aruncăm bani pe apa sâmbetei, în nouă ani ne recuperăm investiția dacă am plăti chirii; clădirea nu își pierde valoare„, a afirmat Boc. Ancăi Ciubăncan i-a transmis că luni este ultima zi în care Primăria își mai poate exprima dreptul de preempțiune, conform legii.

Opoziția s-a opus (II, USR)

A intervenit și USR, prin vocea lui Radu Boloveschi. “Sunt 500 de persoane care acum lucrează în spații de 2.900 de metri pătrați. Imobilul BCR are peste 8.000 de metri pătrați, de aproape trei ori mai mult”, a spus Boloveschi. “Primăria este acum ineficientă din perspectiva spațiului cerut de lege pentru funcționarii publici și relația lor cu cetățenii. Nu putem cumpăra clădirea pe bucăți, ne ajută să rezolvăm probleme de spații pe timp scurt, mediu și lung”, a menționat Emil Boc.

Primarul Clujului a spus că așteaptă o sesizare și pentru exercitarea dreptului de preempțiune pentru hotelul Continental. „Când voi primi anunțul, voi fi primul care va veni în fața Consiliului local pentru a cere exercitarea dreptului de preempțiune pentru hotelul Continental. Am spus acum 2-3-4 ani de zile, aștept acel moment”, a subliniat Boc.

Împuns de opoziție, Emil Boc a primit sprijin de la consilierii locali PNL. Au intervenit Loredana Pop și Ovidiu Vișan, ultimul susținând că „angajații Primăriei muncesc foarte mult și au nevoie de condiții de muncă mai bune”. Iar primarul a completat că peste un an clujenii ar fi ieșit în stradă, nemulțumiți că Primăria nu și-a exercitat dreptul de preempțiune pentru o clădire în zona centrală.

Cum s-a votat

Puterea PNL – UDMR a votat in corpore pro, dar și PSD. Doar USR a fost contra. Din cei 26 de consilieri locali prezenți la ședință, 22 au votat în favoarea exercitării dreptului de preempțiune, iar 4 împotrivă.

 

About