Primăria Clujului plusează: TREN METROPOLITAN. 23 de stații (vezi exact unde), 9 trenuri cu câte 3 vagoane, 8 parcări, 4 pasaje subterane

Autor  Ionel Lespuc   în       7 luni în urmã  

Consiliul Local va analiza joia viitoare, în ședința ordinară din luna august, “necesitatea și oportunitatea” trenului metropolitan. După centura metropolitană și metrou, Clujul este pe cale să adauge încă un proiect mare de infrastructură.

Culmea, acesta este cel mai util și mai fezabil dintre toate. Ar conecta rapid gara Clujului cu toată zona de nord, cu două parcuri industriale și cu mai multe comunități rurale. Să-i spunem “metroul săracului”? Nu, pentru că și acesta este un proiect foarte scump.

De la Bonțida la Gârbău ar urma să circule trenul metropolitan, pe calea ferată existentă. Este însă nevoie de o colaborare foarte bună cu CFR Călători, ceea ce se anunță încă de pe acum ca o provocare. Remiza, locul unde se vor adăposti trenurile atunci când nu circulă, va fi la Bonțida.

În referatul de aprobare, Primăria oferă detalii din proiect.

23

de stații ar urma să aibă viitoarea linie de transport feroviar metropolitan. Opt dintre acestea sunt în Cluj-Napoca, iar trei în Apahida.

Iată stațiile: Bonțida – Răscruci – Jucu de Jos – Jucu – Câmpenești – Apahida 3 – Apahida 2 – Apahida 1 – Dezmir – Cluj-Napoca, aeroport – Cluj-Napoca Est – Cluj-Napoca, IRA – Cluj-Napoca, str. Fabricii de Zahăr – Cluj-Napoca, Piața 1 Mai – gara Cluj-Napoca – Cluj-Napoca, Tetarom – Cluj-Napoca, Hoia – Baciu – Suceag – Rădaia – Mera – Nădășel – Gârbău.

Multe dintre stații nu există în prezent, fiind necesară construirea de peroane noi.

8

parcări auto ar urma să fie amenajate în stații, pe principiul “lași mașina, iei trenul” – Gârbău, Rădaia, Hoia, Apahida, Câmpenești, Jucu de Jos, Bonțida.

4

pasaje subterane pietonale sunt incluse în proiect. Cel mai important va fi la aeroport, unde lucrurile sunt gândite într-un punct intermodal.

Vor fi garnituri formate din câte trei vagoane, în total 70 de metri lungime. Un tren va putea transporta 420 de persoane, dintre care 315 pe scaune. Se vor putea cupla, la nevoie, două trenuri – așadar, 140 de metri lungime, 840 de călători.

9

trenuri ar urma să fie suficiente, spun specialiștii care au elaborat studiul de fezabilitate, pentru ca sistemul să funcționeze bine.

Până nu se vor finaliza cele două mari proiecte de infrastructură feroviară din zonă, finanțate prin PNRR, trenul metropolitan va rămâne doar virtual. Este vorba despre proiectele de modernizare Coșlariu – Cluj-Napoca și de electrificare Cluj-Napoca – Episcopia Bihor. Odată cu finalizarea lor, viteza atinsă de trenuri va putea crește.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.