Primăria clujeană, învinsă la CNSC. Primește și lecții de limba română :)

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     1039 Vizualizări.  

Primăria clujeană pierde prima sa cauză din 2020 la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Este vorba despre plângerea făcută de compania bucureșteană Synergetics Corporation SRL (în numele asocierii pe care a reprezentat-o la licitație) pentru contractul de reactualizare a planului urbanistic general (PUG) al municipiului. 

Ca o paranteză, în precendentele două cauze judecate de CNSC anul acesta, Primăria a ieșit victorioasă: cu Protek Astral pentru un contract de livrare de sisteme body worn camera (incluse în dotarea polițiștilor locali), și cu Rosal Group, care solicita obligarea municipalității la publicarea unui anunţ de concesionare pentru serviciul de salubritate stradală și deszăpezire.

Revenind la cauza cu Synergetics, eșecul Primăriei era previzibil. Vorbim despre o licitație care datează din noiembrie 2019, la care s-a prezentat un singur ofertant: asocierea Synergetics Corporation SRL – Transport Planning SRL (ambele din România) – Panteia BV (Olanda). Suma estimată și oferta au fost de 2,5 milioane de lei. 

De ce are nevoie Clujul de un nou PUG? Păi nu prea are. Există unul din 2014, realizat de echipa de la Planwerk, iar urbaniștii susțin că acesta este suficient de modern pentru a dăinui 10 sau chiar 20 de ani. Desigur, există și nemulțumiri, în special din partea dezvoltatorilor imobiliari, care ar vrea să construiască mai mult și mai înalt. Pe de altă parte, Primăria este dată des în judecată din cauza unor neconcordanțe din plan, însă de vină sunt, în principal, probleme de cadastru.

Primăria a susținut că a respins oferta pentru că Synergetics nu a putut dovedi o “experiență identică”. CNSC a constatat că municipalitatea a recunoscut experiența societății atunci când a admis DUAE, documentul unic de achiziție european; apoi, că Primăria însăși a cerut în caietul de sarcini “experiență similară”, nu identică, iar planurile realizate de bucureșteni (plan urbanistic zonal Parcul Carol, plan urbanistic zonal Parcul Herăstrău și altele) dovedesc pe deplin posibilitățile firmei. Este amuzant cum, în motivație, CNSC îl învață limba română pe arhitectul șef Daniel Pop: similar nu este sinonim cu identic. 🙂

În motivare sunt folosite cuvinte ca nelegal, în mod eronat, incorect, la adresa modului în care Primăria și-a făcut treaba.

Consiliul arată și că era necesar ca municipalitatea să ceară clarificări privind experiența Transport Planning SRL și Panteia BV, dar nu a făcut-o. Cele două societăți trebuie să demonstreze că au efectuat studii de trafic, ca subcontractoare ale WSP UK, în proiectul PMUD Brașov – Constanța. “Comisia de evaluare nu a făcut verificări complete”, spun reprezentanții CNSC.

Synergetics a cerut CNSC să fie declarată câștigătoare a declarației, dar Consiliul a transmis că nu este de competența sa. În schimb, a solicitat reanalizarea ofertei.

Practic, dacă cele două clarificări vor fi depuse la dosar, Primăria va fi obligată să declare câștigătoare asocierea româno-olandeză.

About