Presiuni pentru “Steluța”. Primăria nu-i lasă să-și facă ansamblu rezidențial în livadă
Consilierii locali au respins ca nefondată o plângere prealabilă înregistrată de Viorel și Ioana Mitre. Cei doi dețin mai multe parcele în vechea livadă Steluța, din nordul Clujului. Plângerea prealabilă este documentul care precede acțiunea în instanță.
10
hectare de teren dețin însumat Viorel și Ioana Mitre, în zona străzilor Fânațelor și Oașului, aflate în intravilanul și extravilanul Clujului. De fapt, mai mult de 10.
Deși sunt în unități teritoriale de referință (UTR) diferite în planul urbanistic general (PUG) al Clujului, cele zece hectare au funcțiunea de livezi. “Livezile sunt menținute și protejate, întrucât au un rol ecologic important”, a arătat echipa care a realizat PUG, citând studii internaționale. Astfel, terenurile din zona respectivă au fost catalogate ca neurbanizabile.
Familia Mitre arată însă că livezile au fost defrișate în 2020, iar acum terenul este arabil. Evident, ei doresc urbanizarea sa și mobilarea cu locuințe.
“Defrișarea unei livezi cu durata normală de funcționare expirată sau modificarea categoriei de folosință în Cartea funciară nu presupune și modificarea încadrării funcționale în planul urbanistic general”, arată reprezentanții municipalității.
În zona Steluța au apărut destule construcții în ultimii ani, unele neautorizate, potrivit datelor noastre. Pentru terenul de zece hectare va urma, în mod clar, un proces.
Să ne uităm și la termene. Plângerea prealabilă a fost depusă în 10 martie și ar fi trebuit să primească un răspuns în 30 de zile, dar l-a primit după un număr triplu de zile.
„În cazul în care autoritatea în fața căruia ați formulat plângere prealabilă nu vă răspunde în termen de 30 zile, sau, după caz, termenul prevăzut în regulamentul instituției de la data înregistrării plângerii, sau, vă răspunde însă nu sunteți mulțumit de rezolvarea primită, ori răspunsul a venit cu întârziere, fapt ce v-a creat o vătămare, puteți să sesizați instanța de judecată, pentru a solicita anularea, în tot sau în parte, a actului, repararea pagubei cauzate şi, eventual, reparaţii pentru daune morale”, spune avocatul Georgiana Lazăr, pe un website de consiliere juridică (AICI). Ei bine, documentul a primit o rezoluție din partea consilierilor locali în 7 iunie, după 89 de zile.