Presiune pe directori. Bani mai mulți pentru educația clujeană ca să nu mai plătească părinții hârtia igienică
Ne place să considerăm Clujul special, o oază de civilizație; are însă destule lucruri cenușii, care ne aduc cu picioarele pe pământ. Unul dintre acestea este faptul că părinții plătesc hârtia igienică și săpunul la școli, în așa-zisul fond al clasei. Nu la toate, din fericire.
Situația a fost tolerată ani la rând de toată lumea: părinți, profesori, directori, Inspectoratul Școlar, Primărie. 2019 a părut că marchează o cotitură, după ce o reprezentantă a USR, Mihaela Nia, a avut o intervenție în Consiliul Local. “Copiii ni s-au plâns că trebuie să ducă hârtia igienică și săpunul de acasă. Nu s-ar putea ca aceste lucruri să fie asigurate de la bugetul local?”, este esența poziției reprezentantei USR. Primarul Emil Boc a admis că situația este intolerabilă, le-a cerut directorilor să prindă aceste sume în buget și a promis că va ordona controale.
Citește și: Părinți, nu dați bani școlilor pentru săpun și hârtie igienică. Boc: “Vom merge să verificăm”
Deocamdată, controalele nu s-au făcut. Pe Facebook, o clujeancă a fost vehementă, chiar săptămâna trecută. “Avem copii la școală și le plătim tot, începând de la prosoape de hârtie și săpun de spălat pe mâini…”, a scris Laura Pop.
Prima măsura concretă luată de Primărie a fost majorarea investiției în educația locală. A inclus în bugetul pe 2020 suma de 15 milioane de lei pentru reparații anuale pentru unităţile de învăţământ preuniversitar. Acești bani au fost solicitați de directori, iar din ei s-ar putea achita și produsele de igienă.
În buget mai sunt peste 13 milioane de lei, pentru programul de acordare de burse pentru elevi, respectiv aproape 16 milioane, repartizate gratuităților la transportul în comun pentru elevi.
În plus, în bugetul pentru educație sunt prevăzute și o serie de investiții de la bugetul local sau din fonduri europene pentru modernizarea unor creșe sau școli, inclusiv cele care au câștigat în programul de bugetare participativă.
Legea permite momentan părinților să ofere sprijin material claselor. Se vorbește însă de bază materială, nu de hârtie igienică și săpun. „Comitetul de părinți poate decide să susțină, inclusiv financiar prin asociația de părinți cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar, întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei. Hotărârea comitetului de părinți nu este obligatorie”, prevede Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, ce a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 5079/2016. Totuși, Regulamentul școlilor interzice în mod expres atât implicarea elevilor sau a personalului unității de învățământ în strângerea fondurilor, cât și constituirea fondurilor (cum ar fi cel de protocol) pentru derularea examenelor/evaluărilor naționale.
DECLARAȚIE
“Știu că se plătesc de către părinți asemenea consumabile (inclusiv eu), dar tocmai de asta s-a cerut imperativ anul trecut tuturor directorilor să ceară bani pentru așa ceva, pentru că Primăria îi are și suntem dispuși să îi plătim (…). Condiția este ca directorii să ceară acești bani și să își acopere cheltuielile”.
Călin Găbudean, consilier local PNL