Părinți, nu dați bani școlilor pentru săpun și hârtie igienică. Boc: “Vom merge să verificăm”

Autor  Ionel Lespuc   în       5 luni în urmã     6507 Vizualizări  

A început anul școlar, se organizează deja ședințele cu părinții. Unde, ce să vezi?, părinții sunt informați că trebuie să cumpere săpun și hârtie igienică pentru elevi. Nu la toate școlile, dar la multe dintre ele. 

Toată lumea știe. Lucrul a mai fost subliniat o dată de Mihaela Nia, USR, la ședința de Consiliu Local de marți. “Copiii ni s-au plâns că trebuie să ducă hârtia igienică și săpunul de acasă. Nu s-ar putea ca aceste lucruri să fie asigurate de la bugetul local?”, a spus reprezentanta USR.

Nu doar că se poate, dar acest lucru se întâmplă deja. Și există suspiciunea rezonabilă că unele școli folosesc acești bani în alte scopuri. Primarul Emil Boc a promis verificări. “Noi asigurăm cheltuielile de funcționare ale școlii, dar este treaba directorilor felul în care administrează banii. Sumele se acordă în baza solicitărilor directorilor. Ei știu de ce au nevoie, de clanțe pentru uși, de calculatoare, de plata paznicilor. Este nelaloc să nu se asigure dotări minimale de igienă, dar nu am un departament care să verifice felul în care se folosesc banii. Sunt și eu furios că se mai solicită fondul clasei și vom încerca să ne asigurăm, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, că nu mai există asemenea situații. Până la urmă, vom merge să verificăm”, a spus Boc.

Am discutat și cu un director de școală. “Este adevărat că la unele școli se aduce hârtia igienică și săpunul de acasă. Poate pentru că directorii au cedat presiunii părinților, care vor condiții ca acasă. La noi nu se întâmplă așa. Cumpărăm hârtia igienică și săpunul lichid, care stau pe o măsuță la clasă. La băi este doar o rolă mare de hârtie, la intrare. Nu pun săpunul lichid în baie, de teamă să nu îl bea copiii. Iar dacă las rolă mică la baie, hârtia se aruncă în toaletă și la ora 10 îmi sunt toate înfundate. Primăria ne asigură toți banii de care avem nevoie pentru funcționare, chiar am fost mirat să văd cât de mult se implică. Părerea mea este că fondul clasei este util pentru a cumpăra un marker sau un top de hârtie, nu pentru săpun și hârtie igienică”.

Anul acesta, fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat că fondul clasei este ilegal și a promis că acest lucru va fi specificat expres în noua lege a învățământului.

About