Premieră națională: România a „reușit” forarea primilor metri de tunel de autostradă – VIDEO
România bifează o premieră națională, după mai bine de 30 de ani de la schimbarea regimului comunist în decembrie 1989: a reușit forarea primilor metri de tunel de autostradă. „Reușit” e un fel de a spune: sunt, totuși, atâția ani în care România n-a făcut nimic din acest punct de vedere, deși multe state vecine au folosit în perioada asta resurse și tehnologie la care și țara noastră avea acces.
Asociația Pro Infrastructură anunță că primii 25 de metri din primul tunel forat pe o autostradă românească au fost realizați la sfârșitul săptămânii trecute pe secțiunea 4 a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești.
Imagini de pe traseul care include și tunelul de pe secțiunea 4 a Autostrăzii A1:
Deși scurt, de doar 9,861 kilometri, lotul conține primul tunel veritabil intrat în execuție pe o autostradă din țara noastră.
Foto & VIDEO: Asociația Pro Infrastructură
În România, lucrări pentru realizarea unor tuneluri de autostradă mai sunt de realizat în perioada următoare pe subsecțiunea Poarta Sălajului – Zalău (Autostrada Transilvania) și pe lotul Margina – Holdea din autostrada A1 Lugoj – Deva.
Pe A3 lucrările implică execuția faimosului Tunel Meseș (cu două galerii) în lungime totală de 2,89 kilometri și cu două benzi de circulație pe sens. Proiectul de aici a prins vechime, iar acum se află doar în faza depunerii ofertelor, deși execuția întregului lot, de 41 de kilometri, care cuprinde și realizarea tunelului pe sub Meseș și e finanțat prin PNRR, ar trebui finalizată în 2026.
7,48
de miliarde de lei (adică aproximativ 1,5 miliarde de euro) reprezintă costurile pentru realizarea lotului de 41 km, care include și tunelul Meseș
Acest obiectiv este cel mai mare ca valoare din istoria CNAIR (7,48 de miliarde de lei) și are lungimea de 41 km, incluzând numeroase lucrări de artă printre care 65 de viaducte, poduri și pasaje pe și peste autostradă, în lungime totală de aproximativ 13 kilometri.
„Tunelul pentru urși”
Dincolo, pe A1 Lugoj – Deva, lotul cu „tunelul pentru urși” (2,13 kilometri) de la Holdea (județul Hunedoara) se află de câteva luni în execuție, iar termenul final este tot 2026. La fel, și acest proiect este foarte vechi.
Până acum, s-a decopertat terenul până la kilometrul 51 (până la intrarea în primul tunel care se va construi pe acest sector). Foto: DRDP Timișoara
Constructorul acestei lucrări din A1 este Asocierea SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL – SC SA&PE Construct SRL – Euro-Asfalt DOO (Bosnia-Herțegovina).
1.826.845,634
de lei (fără TVA) este valoarea estimată a lucrărilor pe acest lot
Durata contractului este de 45 de luni (11 luni proiectare, 34 de luni execuție) cu o valoare de 1.826.845,634 de lei, fără TVA.
Ce se întâmplă în alte țări din Europa, unde se realizează autostrăzi cu tuneluri rutiere
Una dintre cele mai complexe lucrări de autostradă din Europa va fi construită în Creta și va lega cele două capete ale insulei (cu o lungime totală de 294 de kilometri). Aceasta este Axa Rutieră de Nord a Cretei (BOAK), care a fost împărțită în trei tronsoane.
Primele două (Napoli – Agios Nikolaos și Hersonissos-Napoli) au fost contractate, în timp ce tronsonul Chania-Heraklion, în lungime de 157,5 km și cu un buget de 1,75 miliarde de euro, va fi contractat în următoarele câteva săptămâni, conform ziare.com. Lucrarea este deosebit de complexă.
26
de tuneluri vor fi construite pe o lungime de 157,5 kilometri
Tronsonul Chania-Heraklion al BOAK, în lungime de 157,5 kilometri, va avea 2 benzi de circulație pe sens, 26 de tuneluri, 10,8 kilometri de poduri noi, 20 de intersecții denivelate, în timp ce modernizarea celor 18 kilometri existenți este de asemenea inclusă în proiect.
Aceasta este singura secțiune a BOAK care va avea taxe de drum, la ieșirile de pe autostradă, iar taxa va fi proporțională cu distanța parcursă.
Potrivit sursei citate, pentru prima dată în Grecia, statul va plăti o sumă suplimentară de bani, întrucât proiectul nu va avea suficient trafic pentru a amortiza investiția.
Axa rutieră va fi dată în întregime traficului până la începutul anului 2028.