Poluare luminoasă, la Cluj, pe timp de criză energetică. Șerban Țigănaș: „Această cursă a cui luminează cel mai puternic duce către excese”
Primăria clujeană s-a apucat de iluminat arhitectural clădiri în plină criză energetică. De exemplu, Casa de cultură a studenților, care este inundată de lumini. În urmă cu două luni, Emil Boc a făcut pe vloggerul și a transmis în direct pe Facebook din fața clădirii. La o primă privire, am spune că arată bine; dar momentul ales e nefericit.
Elbi Energy Project este compania cu care Primăria a semnat un contract pentru instalarea iluminatului arhitectural pe mai multe clădiri.
Pe de altă parte, sunt multe localități din lume care au decis să facă economii la iluminatul public, fără a pune siguranța cetățenilor în pericol. Aici, în zona metropolitană, primarul din Florești, Bogdan Pivariu, a spus că sunt șanse mari ca anul acesta să nu existe iluminat festiv de sărbători.
În emisiunea Urbea9, produsă de Media9, arhitectul Șerban Țigănaș și-a spus părerea despre iluminatul public, despre care a spus că, dus la extreme, se numește poluare luminoasă.
“Discuția este veche și nici nu ar trebui să aibă legătură cu criza energetică. Fenomenul se cheamă poluare luminoasă, adică prea multă lumină. Intens luminat nu înseamnă frumos. Iluminatul arhitectural este o temă veche, pe care specialiștii din lume au rumegat-o profund și au ajuns la concluzia că excesul de lumină nu este formula cea mai bună. Monumentele pot fi iluminate discret și, ca efectul să fie major, tot restul din jur trebuie să fie necesar, suficient și nu prea mult. În contextul în care orașul are firme luminoase, panouri cu led-uri care îți oferă reclame, tot felul de lucruri de genul acesta, ca să poți să scoți un monument în evidență trebuie să îl iluminezi și mai intens. Și atunci această cursă a cui luminează cel mai puternic duce către excese, către poluarea luminoasă și către efecte nedorite”, a explicat decanul Facultății de arhitectură și urbanism.
Flacăra violetă pe Casa de cultură a studenților. Primarul s-a făcut vlogger
Ca să fie smart city, Clujul are multe soluții la îndemână.
“S-a discutat despre următoarea problemă: cât timp trebuie să funcționeze iluminatul. Până la 3 dimineața sau la 4, când nu mai e nimeni pe stradă? Sau circulă cei de la salubritate. Pentru ei stă lumina aprinsă? Există țări și orașe care sting lumina de pe monumente la o anumită oră. Sau există zone, și noi avem aici la Cluj câteva experimente foarte bune, în care iluminatul după miezul nopții scade la un nivel să spunem strict de siguranță și există senzori care în situația în care este percepută mișcare, trec oameni pe acolo, lumina crește în intensitate, astfel încât să poată circula și vedea. Sunt o serie întreagă de tehnologii, asta înseamnă de fapt smart city, ca să ne întoarcem înapoi la această aspirația a oricărui oraș, pe care și Clujul și-a pus-o pe piept de mai multă vreme și încearcă să o promoveze. Lumina este foarte prietenă cu tehnologia, dar mai trebuie și logică pusă peste treaba asta, și un pic de reguli. Iar asta îmi amintește că, în urmă destul de multă vreme, împreună cu niște colegi specialiști în iluminat arhitectural, propuneam ca planul urbanistic general al Clujului să aibă în reglementări secțiuni dedicate acestei probleme. Ori asta a rămas doar o propunere”, a mai menționat Șerban Țigănaș.
Găsiți mai jos cea mai recentă ediție a emisiunii Urbea9, realizată de Ionel Lespuc, în care arhitectul Șerban Țigănaș este invitat permanent. Emisiunea poate fi urmărită pe pagina de Facebook Media9.