Podiumul implicării civice: orașul verde, modernizarea Canalului Morii, panouri fotovoltaice pe școli
Suntem în ultima săptămână de vot pe domenii în cadrul procesului Bugetare participativă (AICI). Se mai poate vota până duminică, 20 octombrie 2019, ora 23:59. “Toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au împlinit vârsta de 18 ani, își pot exprima votul pentru proiectele preferate. Reamintim clujenilor că au fost declarate eligibile 40 proiecte dintre cele 199 proiecte depuse de cetățeni pe platforma online”, arată reprezentanții Primăriei pe Facebook.
Vă prezentăm top 3 – cele mai votate proiecte propuse de clujeni:
LOCUL I: 971 de voturi
Sebastian Fărcaș ar cheltui 150.000 de euro pentru un aer mai curat, temperaturi mai scăzute și o calitate mai bună a vieții, prin:
- plantarea de copaci cât mai mari în tot orașul (se pot alege anumite tipuri de copaci care să elimine poluanții prezenți în aer)
- copaci inteligenți pentru purificarea aerului, acolo unde spațiul nu permite altfel
- fațade verzi/pereți verticali pentru clădiri
- garduri vii între străzi și trotuare
În ceea ce privește fațadele verzi pentru clădiri, la Cluj am mai avut un proiect câștigător la bugetare participativă, în chiar primul an al acestui program. Însă municipalitatea a rezolvat problema fără multă implicare: a plantat vegetație cățărătoare la baza câtorva poduri, iar acum așteaptă să crească mare.
LOCUL II – 894 de voturi
Mihai Palade dorește reamenajarea, cu 150.000 de euro, a Canalului Morii.
“Din cauza stării precare a unei însemnate porțiuni din Canalul Morii, propun demararea unui studiu de fezabilitate urmat de execuția lucrării pentru readucerea sa la un stadiu decent pentru secolul în care trăim. Momentan, zonele arată ca și cum ar fi părăsite, gunoaiele predomina în albie, malul este depus peste tot, copacii și buruienile sunt crescute haotic”, spune Palade.
LOCUL III – 798 de voturi
Marcel Pârvu ar investi 150.000 de euro pentru reducerea cheltuielilor de întreținere de către școli.
“Proiectul constă în montarea de panouri fotovoltaice pe școli în scopul reducerii consumului de energie de la rețea”, spune clujeanul.