Pod, alee suspendată, loc de joacă. Cum se remodelează Canalul Morii
Primăria și-a propus să schimbe cât mai curând fața Canalului Morii – tronsonul din zona Parcului Rozelor. Media9 a semnalat în urmă cu jumătate de an faptul că zona respectivă, aflată la 2,2 kilometri de Primărie, este la ora actuală o adevărată junglă. Potrivit planurilor Primăriei, în mai puțin de doi ani, zona verde din preajma Canalului Morii, din apropierea Parcurilor Rozelor și Iuliu Hațieganu, respectiv a bazei de tenis Winners, se va transforma total. Subiectul a fost tema dezbaterii de astăzi a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).
Proiectul a fost realizat de arhitecții de la Planwerk și urmărește generarea unui spațiu public prin valorificarea și completarea minimală a resurselor naturale existente. Intervențiile asupra topografiei terenului vor fi reduse, urmărindu-se accesibilizarea principalelor trasee și legături cu zonele învecinate. Arhitecții propun un pod în zona intrării în Parcul Rozelor, o alee suspendată în zona unde terenul este străpuns de izvoare locale și un pachet de trepte amplasat pe taluzul dinspre zona de locuințe. Vor fi amenajate gradene și trepte din piatră pe ambele maluri, cu rol de a atrage trecătorii către apă, dar și cu rol de consolidare locală. Se dorește chiar și păstrarea actualelor grădini din zonă, care vor fi dotate cu surse de apă și curent, cu mici depozite, împrejmuiri adecvate sau locuri de șezut. Pentru copii va fi amenajat un loc de joacă, care să combine dotarile uzuale cu elementele particulare amplasamentului: apa, topografia, vegetația. „Captarea, transportul, acumularea apei cu ajutorul diverselor dispozitive interactive combină activitățile ludice cu cele didactice, devenind atracția principală atât pentru copii dar și părinți sau bunici deopotrivă”, se arată în proiectul celor de la Planwerk. Planurile arhitecților clujeni seamănă cu cele ale spaniolilor care au realizat proiectul pentru malurile Someșului.
Schimbarea la față a zonei mai înseamnă, în viziunea propusă de arhitecți, desființarea gardurilor care împrejmuiesc Parcul Rozelor, puncte de observare către Someș, cartierul Grigorescu și Pădurea Hoia, un pod/trecere suspendată, o platformă pentru diverse activități, gradene către apă sau zone de odihnă.
Potrivit lui Ovidiu Cîmpean, director în Primăria Cluj-Napoca și coordonatorul CIIC, până în primăvara anului viitor va fi finalizat studiul de fezabilitate și vor fi obținute avizele necesare proiectului, iar termenul de finalizare este anul 2021. Banii provind de la bugetul local, dar se iau în calcul obținerea de fonduri europene pentru implementarea acestuia.
„Derulăm un proiect privind reamenajarea malurilor Someșului, un proiect în valoare de 35 de milioane de euro. Am semnat un protocol de colaborare cu Apele Române pentru a putea interveni și pe proprietatea administrată de acestea și încercăm ca același model să-l aplicăm și în cazul Canalului Morii. Vom avea un pod nou care va face legătura între parcul Rozelor și spațiul verde de pe Bd. 1 decembrie 1918 și care se continuă cu alei pietonale, piste de biciclete pentru zona Canalului Morii. În acest moment, la Parcul Rozelor există un gard care blochează accesul spre Someș, care va fi desființat”, a explicat Cîmpean.
Prezent la dezbatere, deputatul clujean Adrian Dohotaru a propus un proiect-pilot de „grădinărit comunitar” pentru această zonă, dar a reluat și subiectul preluării de către Primărie a unei părți din Parcul Rozelor, dat fiind faptul că administratorul bazei sportive Winners nu-și respectă contractul. „În momentul de față, în zona Canalului Morii sunt mai multe spații îngrădite. Am cerut de mai multe ori și cer în continuare recuperarea unei treimi din Parcul Rozelor, pentru că investitorii nu-și respectă contractul”, a spus deputatul.
Printre propunerile venite de la participanții la dezbatere se numără amplasarea unei mori pe canal, având în vedere istoria și denumirea acestuia, amenajarea unui amfiteatru în zonă, parc de aventură pentru adulți sau chiar o zonă de observare a rațelor ori amenajarea unor cuiburi pentru păsări. De asemenea, locuitorii din zonă au primit asigurări că proiectul nu va interveni pe proprietăți private.
Dezbaterea CIIC de astăzi este prima dintr-o serie de dezbateri din cadrul proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, pe care Primăria Cluj-Napoca îl implementează din această vară și care este finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA). Prin acest proiect va fi creat funcționarul public digital „Antonia”, dar presupune și sprijinirea CIIC prin realizarea unor studii de specialitate pe diverse domenii de interes din oraș.