Plan curajos în Mănăștur: mutarea unei benzinării și eliminarea unui tronson de stradă

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2927 Vizualizări.  

Revitalizarea parcului Primăverii ar aduce schimbări majore în Mănăștur. Urbaniștii cer relocarea benzinăriei MOL și eliminarea tronsonului de stradă Alamașului care leagă stația de carburanți de strada Primăverii. Expunerea proiectului a avut loc marți, în dezbaterea din cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică.

“Benzinăria și strada Almașului sunt disonante cu spațiul verde. Noi ne-am gândit să solicităm relocarea benzinăriei și eliminarea unui tronson al străzii Almașului. Astfel, parcul ar câștiga o suprafață generoasă, de 25%. De la aproximativ 15.500 de metri pătrați ar ajunge la circa 21.000 de metri pătrați”, a spus arhitectul Vlad Sebastian Rusu.

De asemenea, străzile Ion Meșter și Emil Cioran vor fi de tip shared space, fără diferențe între circulația pietonală, velo și cea auto. Acestea urmează să primească și un aport de vegetație, ca de altfel întreaga zonă. În parc ar urma să fie 1.038 de arbori; în acest moment sunt circa 680.

Planul urbaniștilor este să scoată pârâul Calvaria din tub, ca să creeze o zonă umedă în noul parc; rămâne de văzut dacă acest lucru este posibil, întrucât s-ar putea ca adâncimea la care se află să fie prea mare.

Parcul Primăverii va fi renaturalizat. Vlad Sebastian Rusu a anunțat relocarea terenului de baschet în  preajma bisericii, iar pe malurile pârâului vor fi arbori și pajiști, cu mobilier urban. Au fost gândite zone de socializare, de joacă pe categorii de vârstă, respectiv pentru exerciții fizice și activități sportive. În locul benzinăriei a fost propus un amfiteatru.

Atenție! În spatele bisericii este prevăzută, potrivit unul plan urbanistic zonal încă în vigoare, construirea unei clădiri de mari dimensiuni. Vlad Sebastian Rusu a cerut fie o expropriere, pentru a se adăuga teren pentru parc, fie stabilirea la nivel de oportunitate a funcțiunii noi clădiri, care în opinia sa ar trebui să fie un centru comunitar sau un spațiu cu funcțiuni publice și private.

Dezbaterea a fost organizată online, prin intermediul platformei electronice ZOOM și a fost transmisă live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.
„Fiecare clujean poate veni cu o idee sau inițiativă valoroasă. Centrul de Inovare și Imaginație Civică este locul unde culegem și dezbatem toate propunerile care vizează modernizarea și dezvoltarea orașului nostru pe multiple componente, de la mobilitate urbană la orașul Smart City, de la proiecte cultural-artistice la aspecte care țin de dezvoltarea socială. CIIC își propune să aducă toate energiile pozitive ale orașului într-un cadru organizat în care aceste idei să poată fi analizate și dezbătute alături de experți. Prin #CIIC dorim să încurajăm participarea, implicarea cetățenilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea Clujului și să utilizăm cât mai bine resursele creative ale comunității”, arată reprezentanții Centrului de Inovare și Imaginație Civică.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.