Pe mâinile cui va încăpea Continentalul? Tot pasivi, domnilor Boc și Tișe?
O celebră casă de licitații a scos la vânzare hotelul clujean care se află în prezent în proprietatea SC Napocamin SRL. Continental, fost New York – unul dintre punctele de atracție ale orașului. Napocamin este reprezentată de fostul primar al Clujului, cel cu pepenii: Sorin Apostu.
Cu toate că este prematur să anticipăm cine îl va cumpăra, putem bănui cine va fi interesat de achiziție. După ce Hotelul Melody a ajuns în proprietatea Fundației maghire Sapientia, cu siguranță va exista cel puțin un pețitor ungar dornic să bifeze o astfel de tranzacție de marcă.
În cazul Hotelului Melody, care este monument istoric, știm deja că statul român avea drept de preempțiune pentru achiziția sa, de care însă nu a uzat. În aceeași situație se află și Hotelul Continental, edificiu aflat pe lista clădirilor de patrimoniu și care are o localizare diametral opusă față de Melody în cadrul Pieței Unirii din Cluj-Napoca.
De ce ar dori maghiarii să îl cumpere? Haideți să enumerăm câteva posibile motive.
- Guvernul de la Budapesta și-a stabilit în mod oficial un obiectiv din a achiziționa imobile în toate țările vecine unde au existat proprietăți care pot fi considerate reprezentative pentru Ungaria. În acest sens, Guvernul Orban a înființat o fundație care va juca rolul de investitor imobiliar în regiune.
- Hotelul este reprezentativ pentru Ungaria și guvernul său deoarece a aparținut familiei Rhedey, familie nobiliară maghiară importantă, care are legături inclusiv cu marile case regale ale Europei și a fost construit de celebrul arhitect Pakey Lajos, clujean de origine maghiară.
- Pentru că au demonstrat că au bani. Fundația Sapientia a plătit pentru Melody 5,6 milioane de euro.
Bineînțeles că pentru un cumpărător precum Primăria Cluj-Napoca sau Consiliul Județean Cluj se va pune problema cum își va amortiza investiția. Cu un management bun, precum cel al administrației din Oradea, care a construit Aquaparkul Nymphaea din bani publici și din fonduri europene, o clădire precum Conti poate fi rapid pusă în valoare din punct de vedere comercial, fie ca hotel (unde CJ are deja expertiză, fiind proprietarul Univers T), fie ca spațiu comercial exclusivist, precum în marile orașe europene cu care ne place să ne comparăm. Chiar și Clujul are un management care aduce profit, la Sala Polivalentă. Sigur, în anii când nu există pandemie.
Domnilor reprezentanți ai autorităților locale, poate nu ar trebui să lăsăm toate clădirile de patrimoniu să plece din proprietatea noastră. Nu este suficient că tot centrul orașului este retrocedat către bisericile maghiare? Aveți posibilitatea să vă îngrijiți de patrimoniul național? Sau o să ajungem chiriași la noi în oraș, satisfăcuți de calitatea vieții pe care ne-o oferă autobuzele mov, precum cei care stau în chirie la bloc, dar au SUV în parcare?
Fără a fi vorba de un război al proprietăților, este păcat că statul român urmărește pasiv înstrăinarea clădirilor cu valoare de patrimoniu din Cluj-Napoca, fără să facă ceva în încercarea de a le valorifica prin forțele proprii. Monumentul istoric Melody a plecat de sub nasul Primăriei și al Consiliului Județean Cluj fără a se mișca un deget. Dacă o clădire cu o reprezentativitate echivalentă s-ar afla la vânzare în Ungaria, ar exista posibilitatea ca statul ungar să nu își exercite dreptul de achiziție?
Pentru a arăta că în altă parte din România se poate, Consiliul Județean Vâlcea tocmai a anunțat că își va exercita dreptul de preempțiune la cumpărarea Culei Greceanu, monument istoric ce datează din secolul al XVIII-lea și care face parte din Complexul Muzeal Măldărești, pentru suma de 400.000 euro. Uite că acolo se poate.