Parcarea de pe strada Universității dispare anul acesta, dar revine o statuie. Grădină urbană pe Kogălniceanu

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     8535 Vizualizări.  

Centrul Clujului, zona dintre străzile Eroilor și Avram Iancu, va fi în șantier anul acesta și în prima jumătate a anului viitor. Acolo a pornit deja drum proiectul de modernizare stabilit în urma unui concurs de soluții. Sunt zece artere care se vor modifica radical.  Pe primele au început lucrările: Emmanuel de Martonne, Gaal Gabor, Kovacs Dezso și Bolyai Janos, dar treptat buldozerele vor intra pe toate cele zece artere. 

Prin acest proiect se construiesc zone fără diferențierea tipurilor de trafic („shared space”), zone care sunt proiectate să încurajeze pietonii, bicicliștii și șoferii să folosească împreună un singur spațiu, care nu este segregat funcțional în carosabil și trotuar, așa cum se întâmplă în mod tradițional, marcaje rutiere în relieful pavajului semnalând mecanic și vizual vehiculele auto și velo.

Iată care sunt străzile/tronsoanele cuprinse în proiect:

  • str. Mihai Kogălniceanu
  • str. Universității
  • str. Emmanuel de Martonne
  • str. Bolyai Janos
  • str. Hermann Oberth
  • str. Kovacs Dezso
  • str. Gaal Gabor
  • str. Baba Novac
  • Piața Timotei Cipariu – tronsonul Turnul Croitorilor
  • str. Iuliu Maniu

Sunt prevăzute locuri de oprire (fără staționare) pentru debarcarea copiilor la școală, continuarea benzii pentru biciclete de pe strada Avram lancu (banda va avea lăţimea de 1,50 metri și va fi la același nivel cu suprafața carosabilă), se vor înlocui suprafețele de călcare cu pavaje din plăci din piatră naturală cu și fără diferențe de nivel, s-au propus locuri de șezut și rastele pentru parcarea bicicletelor, cablurile aeriene se vor introduce în subteran, s-au propus corpuri de iluminat pentru siguranța și confortul utilizatorilor pe timp de noapte, se vor completa aliniamentele de arbori. 

Pe segmentul str. Universității – între str. Mihail Kogălniceanu și Piața Unirii – se va elimina parcarea actuală care ocupă majoritatea spațiului stradal, se readuce la locul inițial statuia „Sfânta Maria Protectoare” (mutată în 1957), se vor amplasa parcări pentru biciclete dotate cu stație de încărcat biciclete electrice, se vor amplasa locuri pentru terase, se vor face lucrări de înlocuire, relocare a rețelelor edilitare, amplasarea de mobilier urban. Pe str. Kogălniceanu între strada Universității şi str. Emmanuel de Martonne, se va integra o reprezentare de omagiu dedicat rectorilor universității clujene de la origini până în prezent. 

Tronsonul de pe str. Kogălniceanu între str. Hermann Oberth și str. Gaal Gabor se va amenaja ca o grădină urbană, cu trotuare marginale în continuarea celor de pe segmentele stradale vecine. Pe Strada Kovacs Dezso se propune îngroparea tuturor conductelor supraterane din gangul Bibliotecii Academiei Române. Pe strada Baba Novac nr. 35 se va facilita accesul pietonal prin intermediul unor scări către strada Mihail Kogălniceanu.

Compania AstorCom s.r.l., din Târgu Mureș, a fost desemnată câștigătoarea licitației. Proiectul a fost realizat în urma unui concurs de soluții de biroul Mosfern Arhitectură.

Peste 37 de milioane de lei a fost oferta financiară a celor de la AstorCom. Prețul estimat fusese de 38,5 milioane. Lucrările ar trebui să fie terminate în vara anului 2023.

About