S-a aprobat proiectul care leagă Tăietura Turcului de Baciu și Florești

Muzeul Satului, cuceritorul. Secția în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei pune stăpânire pe o bună parte din Pădurea Hoia. Va include între granițele sale nu doar vechile case și biserici care sunt vizitabile acum, ci și porțiuni forestiere unde se vor amenaja alei și piste de biciclete. Practic, o bună parte din zona despre care se spune că este vizitată de extratereștri va fi, oficial, teritoriul Muzeului Satului.
Planul se apleacă și asupra circulațiilor pietonale, velo și auto. Se vro deschide noi trasee, inclusiv necesare legături cu Florești și Baciu.
Aviz de la CTATU
La amplasamentul actual al muzeului se mai adaugă 44 de hectare, toate aflate în administrarea Consiliului Județean. Proiectul a fost realizat în urma unui concurs internațional de soluții.
Planul urbanistic zonal (PUZ) elaborat de o asociere de firme din Alba și Cluj, la comanda Consiliul Județean, a primit astăzi avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). El integrează și viitorul parc tehnologic Tetapolis, gândit în prelungirea Tetarom I.
18
hectare de teren din zona Hoia vor deveni pădure-parc, cu alei pietonale, piste de biciclete și, în poienițe, locuri de picnic. A fost gândit și un sat de vacanță, cu clădiri inspirate din arhitectura tradițională a satului românesc, unde vizitatorii vor putea învăța diverse meșteșuguri.
Proiectul este într-un stadiu avansat. “Până la finalul lunii noiembrie vom avea documentele depuse pentru obținerea autorizării, apoi trecem la licitația de execuție. Estimăm că amenajările din pădure ne vor costa circa 10 milioane de euro”, a spus Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului Cluj.
Primarul Emil Boc, președintele CTATU, s-a arătat încântat de idee și s-a oferit chiar să caute finanțare. “Mi s-a părut genial proiectul încă de când l-am văzut. Având în vedere că este pe raza municipiului, putem să ne implicăm și noi. Dacă aveți bani la Consiliul Județean ar fi extraordinar, însă poate reușim să atragem fonduri europene. Trebuie să introducem Hoia între marile proiecte ale municipiului”, a afirmat Boc.
Circulații noi în PUZ
PUZ-ul prezentat astăzi la CTATU regândește circulațiile și propune trasee utile.
Est: facilitarea fluxului pietonal și velo din direcția Parcului Cetățuii prin crearea unei pasarele de supratraversare a străzii Tăietura Turcului, pentru circulația auto și velo-pietonala (str. Vântului-str. Nicolae Pătrașcu);
Vest: deschiderea unui acces dinspre Florești (prin modernizarea străzii Nicolae Pătrașcu); deschiderea unui acces dinspre Baciu (prin modernizarea extensiei străzii Hoia cu un drum existent), care asigură acces din sud; deschiderea unui acces dinspre / Pădurea Baciu-Hoia” pe traseul Aleii Muzeului Etnografic.
Nord: crearea a două accesuri din strada Tetarom (cu patru benzi) prin: “strada LEA‘‘ de pe traseul liniei electrice aeriene și “strada Tetapolis”.
Sumarizând, în plan se propun următoarele străzi, unele existente și care urmează să fie modernizate, altele noi:
- Aleea Muzeului Etnografic;
- Aleea Pădurii Hoia;
- Strada Nicolae Pătrașcu (se propun circulații auto și velo-pietonale noi, care sa completeze traseele existente și să asigure conectivitatea cu rețeaua circulației publice).
- Strada Hoia (extensia străzii Hoia existente pe traseul unui drum existent, în sudul zonei Tetarom I);
- “Strada LEA” de pe traseul liniei electrice aeriene
- “Strada Tetapolis”
- Promenadă de cornișă;
- Pistă velo de cornișă.
DECLARAȚIE
“Pădurile-parc sunt un concept extraordinar, foarte apreciat peste tot în lume. Și noi, oriunde avem pădure și vedem că nu sunt proprietari, să vorbim cu Romsilva și să o transformăm în pădure-parc. Este soluție modernă”
Emil Boc, primarul Clujului