Nu-și pot amenaja mansardă în pod, ba li s-a sugerat să-și demoleze casa. Aberațiile RLU: “Trebuie să construiască bloc cu șase etaje”
Complicată situația cu care se confruntă o familie care are casă cu etaj pe strada Brâncuși. Pentru că, în planul urbanistic general (PUG), zona este de restructurate urbană, oamenilor li s-a interzis să își mansardeze casa în podul existent. Mai mult, li s-a sugerat să își demoleze casa, pentru ca, în locul ei, să se construiască un bloc. Faza este 1) că terenul este prea mic pentru a se putea construi un loc și ar trebui cuplat cu o altă parcelă, 2) pe Brâncuși nu se mai permit construcții până în 2026.
Oare ați înțeles ceva? Pe scurt, tema este cum să alungăm de pe strada Brâncuși oameni care locuiesc acolo de zeci de ani.
Venim cu explicațiile, pe scurt. PUG-ul a stabilit că strada Brâncuși este o zonă de restructurare urbană, unde casele trebuie să lase loc blocurilor. S-au și demolat destule, acum e un spațiu eterogen. La fel se petrec lucrurile și pe Traian, pe Decebal etc. Regulamentul local de urbanism (RLU) interzice locuințele unifamiliale, cum este cazul acesteia. Dacă nu vrei bloc, nu primești autorizație. Acolo se cer construite clădiri de 18 metri înălțime, cu parter, etaj, cinci etaje întregi și unui retras. Este corect sau nu, stabiliți fiecare dintre voi.
Ca o paranteză, să spunem că, în toate zonele de restructurare din oraș, prețul proprietăților a explodat, ajungând să crească de 4-6 ori.
Culmea e că, dacă și-ar demola casa și ar vrea să ridice un bloc tot nu ar putea, pentru că strada Brâncuși este blocată până în 2026, din motive de trafic aglomerat.
“Dacă aprobăm mansardarea, nu se mai restructurează zona, ci se permanentizează locuirea în această formulă”, a spus Corina Ciuban, șefa Direcției de Urbanism a Primăriei. “Strada Brâncuși trebuie să se lărgească, să aibă fronturi unitare de o parte și de alta, să nu mai rămâne căsuțe”, a intervenit și un membru al comisiei, arhitectul Mihai Racu.
Așa că proiectul a picat, familia în cauză a plătit degeaba un proiectant.
“Nu se poate aproba. Pe de altă parte, nu avem ce face, nu putem să obligăm oamenii să își demoleze casa”, a tras concluzia viceprimarul Dan Tarcea, cel care a moderat ședința de luni a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism.