Noul primar al Gilăului: “Ridicăm standardele”. Cu ce viziune a venit și care sunt cele mai importante proiecte ale sale

Primarul Gilăului este Gelu Topan, 40 de ani, inginer, membru PNL. A fost ales cu peste 74% din voturile valabil exprimate în 27 septembrie, un scor aproape identic cu cel obținut de Emil Boc, la Cluj-Napoca.
Este cu fix 30 de ani mai tânăr decât fostul edil șef, așadar are o viziune complet diferită; acest lucru se va vedea din interviu. Nu e nicio surpriză, așteptările din comună sunt mari.
Media9 l-a invitat pe Topan la un scurt interviu, în care am vorbit despre interacțiunea sa cu funcția de primar, dar mai ales despre principiile noi pe care le propune și despre proiectele pe care le are în vedere pentru dezvoltarea Gilăului.
– Au trecut trei săptămâni de la învestirea dumneavoastră. Ce ați găsit în Primărie, cum este să fiți primar?
– Nu pot spune că am deja o imagine foarte clară cu ce funcționează și ce nu în primăria din Gilău. În fiecare zi sunt bombardat cu tot felul de probleme, mai vechi și mai noi. Le-am analizat pe rând și am încercat să le organizez în funcție de urgență. Suntem abia acum în echipă completă: din cauza pandemiei, atât viceprimarul, cât și secretarul comunei au lipsit în primele două săptămâni.
Ca să va dau un răspuns mai general, primăria din Gilău, ca multe alte primării din zona rurală, are și proiecte bune, aflate în derulare (de exemplu, proiectul de construire a școlii, aproape de finalizare, sau proiectul de edificare a primei creșe, al cărui contract de execuție tocmai l-am semnat), dar are și unele vechi, rămase doar pe hârtie și fără perspective clare de implementare.
Pe de altă parte, sunt și foarte multe situații care presupun o muncă de rutină din partea funcționarilor din primărie (o multitudine de acte și adeverințe care necesită semnătura primarului), iar acestea consumă destul de mult timp. Documentele trebuie citite, nu poți semna “ca primarul”. (râde) În concluzie, se putea și mai rău, dar, în același timp, se putea și mai bine.
– Veniți după o guvernare lungă a PSD la Gilău și a fostului primar Dumitru Sfârlea. Ce principii noi aduceți?
– Am venit la primărie cu o nouă viziune. Sunt câteva chestiuni care, în opinia mea, sunt absolut necesare: transparență în ceea ce privește proiectele și munca noastră de zi cu zi din primărie, o consultare extinsă a comunității cu privire la nevoile care presupun susținere și intervenție din partea autorității locale, o organizare clară a muncii din primărie, prin care să încercăm să fim mai operativi în relațiile cu oamenii care apelează la serviciile noastre.
Vom începe să facem pași concreți spre o minimă digitalizare a serviciilor din primărie, bineînțeles, sub forme care să fie accesibile și pentru oamenii mai în vârstă, care nu sunt chiar atât de familiarizați cu tehnologia. La fel, profitând că suntem la început de ciclu financiar european, vom face tot ce ține de noi să profităm de resursele puse la dispoziția noastră pentru proiecte mari și necesare comunității gilăuane. Aici mă gândesc la extinderea rețelei de gaz în toată comuna, la modernizarea iluminatului public, la îmbunătățirea infrastructurii de drumuri comunale.
Poate cel mai important aspect pentru prima parte a mandatului este acela că mi-am propus să facem ordine și să stabilim niște reguli clare cu privire la serviciile de utilitate publică prestate către cetățeni. Serviciile de curățenie, de iluminat public, de transport în comun, de salubritate, de întreținere și modernizare a domeniului public necesită o atenție sporită din partea noastră, este nevoie ca aici să ridicăm standardele.
– Dacă ar fi să nominalizați cele mai importante planuri pe care le aveți, câte unul pentru fiecare an de mandat, care ar fi acelea?
– În primul rând, îmi doresc să rezolvăm cât mai repede problema transportului în comun. A fost prima mea grijă și tot ce a depins de noi am întreprins deja. Apoi, mi-aș dori să acoperim cât mai mult din suprafața comunei cu prestarea serviciilor de bază (apă, canalizare, iluminat, salubritate, gaz și asfalt) la un nivel care să fie mai mult decât rezonabil. În al treilea rând, mi-am propus să facem investiții în educație, sub toate aspectele: modernizarea clădirilor existente și construirea de clădiri noi, dotarea cu mobilier și cu toată categoriile de instrumente utilizate în procesul de învățământ, crearea de infrastructură secundară pentru atragerea de profesori cât mai buni. Nu în ultimul rând, pentru că tot devenim parte a zonei metropolitane care se dezvoltă în jurul Municipiului Cluj-Napoca, mi-aș dori ca și comunitatea noastră să fie implicată sub toate aspectele, de la nivel de decizie până la nivel de beneficiar direct, în toate proiectele derulate sub cupola zonei metropolitane.
– Gilăuanii au mari așteptări de la dumneavoastră, dovadă și scorul mare cu care ați câștigat alegerile. Care este mesajul pe care îl transmiteți cetățenilor?
– Mesajul meu este să aibă încredere în noua echipă, dar și puțină răbdare. Vrem și putem să facem lucruri bune pentru comunitatea noastră, iar roadele vor apărea cât de curând.